Ne obolijevaju samo tinejdžerke
0

Anoreksija i bulimija pogađaju žene svih dobi

Klix.ba
Do sada se smatralo da od poremećaja prehrane, kao što su anoreksija i bulimija, pate isključivo tinejdžerke i mlađe žene, međutim, novo istraživanje je otkrilo i da žene iznad 50 godina jednako obolijevaju.

Istraživanjem je utvrđeno da 3,5 posto žena u dobi od 50 i više godina još uvijek pati od poremećaja prehrane, a čak 70 posto ih i u tim godinama pokušava izgubiti na težini.

Studija je otkrila da gotovo dvije trećine starijih žena još uvijek pati zbog svoje težine te da ona utječe na kvalitet njihovih života.

"Malo smo znali o tome kako žene iznad 50 godina gledaju na svoje tijelo. Nažalost, pretpostavka da su 'prerasle' period nezadovoljstva svojim izgledom i period poremećaja prehrane je pogrešna, ali niko se do sada nije usudio da ih pita kako se one osjećaju ", kazala je dr. Cynthia Bulk, direktorica Univerziteta u Sjevernoj Karolini, koja je vodila istraživanje.

Ona ističe da se većina naučnika fokusira na mlađe žene pa je njeno istraživanje bilo usmjereno na žene starije dobi.

Prosječna dob ispitanica je bila 59 godina, a 27 posto njih bilo je pretilo, 29 posto imalo je prekomjerenu težinu, dok je ostatak ispitanica imao normalnu kilažu.

Rezultati su otkrili da su simptomi poremećaja prehrane veoma česti. Skoro osam posto ispitanica je priznalo da povraća nakon jela, 36 posto je stalno na nekoj dijeti, 41 posto se vaga svaki dan, a 40 posto to radi više od dva puta sedmično.

Skoro dvije trećine žena priznalo je da je kilaža loše utjecala na njihov život, 79 posto je zbog viška kilograma imalo problema sa samopouzdanjem, dok 64 posto ispitanica o svojoj kilaži razmišlja svaki dan.