Zdravlje
16

Anksioznost zbog razdvajanja od vašeg iPhonea zaista postoji

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ljudi su danas opsjednuti svojim pametnim telefonima, a iako zvuči nevjerovatno, razdvojenost od njih zapravo može dovesti do zdravstvenih posljedica.

Istraživači sa univerziteta u Missouriju u nedavnoj su studiji pod nazivom "The Extended iSelf: The Impact of iPhone Separation on Cognition, Emotion and Physiology" ispitali 40 korisnika iPhone uređaja.

Ispitanici su morali riješiti dvije različite zagonetke - najprije koristeći svoj iPhone, a drugi put dok su im njihovi telefoni bili oduzeti.

Dok su rješavali drugu zagonetku, njihovi telefoni su zvonili iz daljine, no učesnici nisu smjeli ustati i javiti se, nego su bili prisiljeni da slušaju zvonjavu.

Ne samo da su se učesnici borili s tim da završe zagonetku dok im je iPhone zvonio u pozadini, nego su bili generalno anksiozni, što se očitovalo i u povišenom krvnom pritisku i broju otkucaja srca.

Istraživači su zaključili kako razdavajanje od iPhonea utječe na smanjene kognitivne sposobnosti, mogućnost fokusiranja i anksioznost, a dolazi i do svojevrsne fobije, straha od toga da osoba bude razdvojena od svog telefona.