Zdravlje
16

Američki vatrogasac se godinu dana nakon transplantacije lica osjeća odlično

Klix.ba
Patrick Hardison je 2001. godine spasio ženu zatočenu u kući koja je gorjela. Tom prilikom je zadobio teške povrede i opekotine, koža lica ovog vatrogasca izgorjela je u potpunosti. Godinu dana nakon transplantacije lica kaže kako se osjeća odlično.

Četrdesetdvogodišnji vatrogasac iz Mississippija je u augustu prošle godine podvrgnut historijskoj operaciji. Izgorena koža sa njegovog lica je oguljena i presađena mu je nova.

Novo lice Hardison je dobio od tragično nastradalog 26-godišnjeg bicikliste Davida Rodebaugha čija je majka pristala donirati njegove organe, između ostalog i lice.

Na konferenciji koja je održana povodom obilježavanja godine dana od operacije, Patrick je izjavio kako je ponosan što ima priliku podijeliti svoju priču sa drugim povrijeđenim vatrogascima i radnicima hitnih službi.

"Danas sam ovdje jer svima želim pokazati kako postoji nada u oporavak nakon jedne ovakve povrede. Ako postoji šansa da pomognem samo jednoj osobi da istraži transplantaciju lica i uradi je, onda je moja misija uspjela", rekao je.

Put do oporavka bio je dug, ali Patricku su ga olakšali njegova supruga i djeca sa kojima je ove godine prvi put nakon nesreće otišao na bazen i izlet u Disney World.

"Ljudi više ne bulje u mene, polako se vraćam u normalu. Život mi se promijenio, ustvari, ponovo sam rođen", dodaje Patrick.

Patrick je zahvalio svom medicinskom timu u kojem je više od 100 ljekara, sestara i pomoćnih radnika koji su učestvovali u procesu transplantacije lica na njujorškom Langone medicinskom centru.

Patrick će do kraja života morati ići na redovne preglede te uzimati imunosupresive.

Doktor Eduardo Rodrigez, hirurg i šef tima ljekara, oduševljen je Patrickovim napretkom i rekao je kako je čak i nadmašio njihova očekivanja.

Patrick će kasnije ove godine zvanično upoznati porodicu svog donora.

Prva operacija ove vrste obavljena je 2005. godine u Francuskoj. Ženi je dato novo lice nakon što ju je unakazio pas.