Počinju testiranja na ljudima
0

Američki naučnici razvili vakcinu protiv raka dojke

Sarajevo-x.com
Američki naučnici tvrde da su razvili vakcinu kojom će se moći spriječiti razvoj raka dojke, a lijek je već testiran na miševima, objavio je BBC.

Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u žurnalu Nature Medicine, planiraju početi s testiranjima vakcine na ljudma, te ističu kako će biti potrebno nekoliko godina prije no što vakcina postane dostupna široj javnosti.

"Vjerujemo kako će se ova vakcina jednog dana koristiti za prevenciju raka dojke kod odraslih žena, baš kao što se vakcine koriste za prevenciju mnogih bolesti kod djece", rekao je imunolog Vincent Tuohy sa Instituta Clinic Learner Research u Clevelandu.

Naučnici ističu da bi se, ukoliko lijek bude djelotvoran kod ljudi kao što je djelotvoran kod miševa, rak dojke mogao lako sprječavati.

Revolucionarni lijek je testiran na genetski modificiranim miševima koji su od raka dojke oboljevali sa 10 mjeseci starosti. Naučnici su zatim jednu grupu miševa liječili novoizumljenim vakcinama, dok je druga grupa miševa vakcinisana, ali im je ubrizgavan lijek koji ne sadrži antigen.

Ispostavilo se da se kod miševa koji su vakcinisani novim lijekom rak dojke nije vratio.

Inače, ta vakcina potiče imunološki sitem na uništavanje proteina alfalatalbumina, koji potiče rast tumora dojke. Odstranjivanjem tog proteina spriječava se rast, ali i formiranje tumora.

"Riječ je o ranom stadiju istraživanja, ali se unaprijed radujemo kliničkim ispitivanjima zahvaljujući kojima ćemo saznati da li će ova vakcina biti sigurna i učinkovita kod ljudi", kazala je Caitlin Palframan iz Organizacije za pomoć oboljelima od raka dojke.

"Bit će potrebno nekoliko godina kako bi se ova vakcina u potpunosti povjerila i kako bismo se uvjerili u njenu učinkovitost i sigurnost", dodao je Robert Hawkins, britanski onkolog.