Zdravlje
76

Američki ginekolog Chervenak u Sarajevu: Komunikacija na relaciji doktor-pacijent nedostaje, a esencijalna je

Piše: Š. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Američki ginekolog i akušer Frank A. Chervenak u njemu dragom Sarajevu imao je priliku boraviti tokom trodnevnog Regionalnog kongresa u organizaciji "Ian Donald" škole za BiH, a za Klix.ba se prisjetio prve posjete glavnom gradu, očaranošću i razočaranošću Sarajevom te je pričao o najnovijim dostignućima u području perinatalne medicinske zaštite.

Frank A. Chervenak je doktor, profesor i stručnjak u područjima ginekologije, opstetricije, neonatologije, ultrazvučne dijagnostike i etike. U New Yorku je šef najveće privatne univerzitetske poliklinike za materinstvo Cornell.

Tokom Kongresa o ultrazvuku u ginekologiji i perinatologiji na kojem je učestvovao kao počasni gost predavač, u razgovoru za Klix.ba kazao je kako je prvi put u Sarajevo došao u poslijeratnom periodu, kasnih 90-tih godina te je ostao zbunjen multikulturalnošću ovoga grada u odnosu na njegovu brutalnu prošlost.

"Ostao sam zapanjen kada sam vidio da se na jednom malom prostoru nalaze džamija, katolička crkva, pravoslavna katedrala i jevrejska sinagoga. Nisam mogao vjerovati da je jedan ovako tolerantan i multikulturan grad mogao proći kroz sve te strahote i sva ta stradanja. Ovaj grad zaista ima stravičnu prošlost", rekao je Chervenak.

Govoreći o Ian Donald grupaciji koja širom svijeta u više od stotinu zemalja ima filijale, i osvrćući se na Kongres održan upravo u Sarajevu, kazao jer kako je ponosan na rad Ian Donalda te kako je upravo cilj ovakvih okupljanja pokazati kako ima nade za budućnost.

"Došli smo ovdje da razmijenimo ideje i pružimo pomoć. Ovdje ima ljudi iz cijelog svijeta i ne interesuje nas religija, nacionalnost niti politika. To je nešto na šta se i političari trebaju fokusirati, a ne da konstantno iskazuju moć i kontrolu", dodao je Chervenak.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Chervenak je tokom Kongresa govorio o skrining testovima u prenatalnoj dijagnostici, osvrnuo se na prošlost skrining testova, sadašnjost i budućnost.

"Metoda ultrazvučne dijagnostike u njenim je samim začecima uzimana kao veoma kontroverzna i nije se preporučivala svim ženama. Međutim, ubrzo se uvidio značaj ultrazvuka, lakoća njegove primjene te minimalan odnosno nepostojeći rizik kojeg ovaj pregled nosi. Pokazalo se kako je ultrazvuk bio i ostao jedini bezazleni pregled trudnica i utvrđivanja stanja ploda i ukazivanja na eventualne malformacije", rekao je Chervenak.

U prevenciji anomalija u trudnoći, smatra kako veliku ulogu igra zdrava ishrana trudnice, unos što više vitamina i folne kiseline.

Napominje kako je u prenatalnoj dijagnostici ultrazvuk prvi korak koji doktorima pokazuje da li je potrebno vršiti daljnju dijagnostiku. Jedan takav test jeste i amniocenteza, uzimanje krvi fetusa kroz amniotičku tekućinu. Test je to koji je veoma rizičan i ne preporučuje se svim trudnicama, naročito ne onima kod kojih ultrazvučni pregled ne daje povoda.

Amniocenteza se preporučuje u visokorizičnim trudnoćama, u situacijama kada je majka starija od 35 godina ili kada pacijentica sama ima želju na ovakav test. Rezultati testa stižu u roku od nekoliko dana.

Chervenak naglašava i kako se abortus ne preporučuje ni u kojem slučaju te kako je to nešto što se majkama ostavlja na izbor u skladu sa njihovim željama i uvjerenjima.

Chervenak je postao i počasni član
Chervenak je postao i počasni član "Ian Donald" škole za BiH, a posebnu plaketu uručila mu je kodirektorica škole Selma Porović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Međutim, veliki problem, prema njegovom mišljenju predstavlja pritisak koji se vrši na doktore kako bi bili što produktivniji i kako bi primili što veći broj pacijenata te kako pored svega toga ispašta komunikacija sa pacijentima.

"Ne mora to biti sat vremena. Bitno je da doktor sa pacijentom provede određeno kvalitetno vrijeme. Sav napredak i sva tehnologija ne mogu zamijeniti živu riječ. Doktori su tu kako bi prije svega edukovali pacijente, uputili ih u njihovo stanje i pomogli im da izaberu ono što je najbolje za njih", kazao je Chervenak.