Zdravlje
0

Alkohol povećava rizik od raka dojke

Sarajevo-x.com
Tri čaše piva, vina ili nekog žestokog pića dnevno kod žena povećavaju rizik obolijevanja od raka dojke jednako kao i pušenje jedne kutije cigareta na dan. Do ovog saznanja došli su američki stručnjaci koji također naglašavaju činjenicu da rak dojke godišnje ubije 500.000 žena.

Uska veza između alkohola i karcinoma dojke bila je odveć poznata, ali do sada se nije mogao tačno definisati utjecaj alkohola na razvoj bolesti, rečeno je na Evropskoj konferenciji o raku, a prenosi Reuters.

Zbog ovih nepoznanica, stručnjaci sa instututa "Kaiser Permanente“u Kaliforniji su, kako sami kažu, proveli jednu od najobimnijih studija kako bi se ustanovila konkretna veza između konzumacije alkohola i rizika obolijevanja od kancerogenih oboljenja.

"Studijama smo konačno uspjeli dokazati štetnost alkohola i usku vezu između konzumacije alkoholnih pića i kancerogenih oboljenja“, objasnio je Arthur Klatsky, stručnjak sa instituta "Kaiser Permanente“.

Rak dojke je, poslije raka pluća, najsmrtonosnija bolest koja se godišnje dijagnosticira kod 1,2 miliona žena, a ubije 500.000 pacijentica.