Britansko istraživanje
0

Alkohol od muškarca pravi sadistu

Sarajevo-x.com
Britanska studija provedena ove godine pokazala je da alkohol čini muškarce agresivnim, što nije slučaj s ženama. Direktor britanskog Centra za ovisnike kaže da je kroz studiju utvrđeno da muškarci nakon tri alkoholna pića ne mogu pratiti facijalne ekspresije sagovornika, kao što to mogu dok su trijezni.

"To se odnosi na one situacije kad pijan muškarac, nerijetko ničim izazvano ljutito i agresivno pita – šta gledaš? U tom stanju oni nisu u mogućnosti da pročitaju nečiji stvarni izraz lica, te im se zabrinuto lice može učiniti kao ljutito“, objašnjava direktor centra Doug Sellman, prenosi Stuff.

Istraživanje je uključilo dvije grupe od 130 muškaraca i žena. Jedni su pili alkohol, a drugi tonik, zatim su gledali fotografije na kojima su ljudi imali različite facijalne ekspresije, od sreće do tuge. Alkohol je učinio da se određeni bezopasni i miroljubivi izrazi lica shvate kao agresivni i prijeteći.

U nastavku studije uključili su samo muškarce kojima su drugi muškarci davali elektrošokove. Zauzvrat su mogli da odaberu kome će uzvratiti šok terapiju koliko god puta hoće.

"Prvo su pronašli muškarce s određenim karakternim osobinama koji su bili nasilni i ljuti, te su njima davali mnogo češće elektrošokove. To vodi zaključku da alkohol od muškaraca pravi sadiste. Činjenica je da na Novom Zelandu preko 70.000 fizičkih i seksualnih napada povezano s alkoholom“, rekao je Sellman.

Sellman je jedan od 300 doktora i medicinskih sestri sa Novog Zelanda koji se bore da se zakoni o alkoholu promijene.