Ipak vodite računa kako živite
14

Alkohol, cigarete i debljina ne utječu na plivajuće spermatozoide

Klix.ba
Novo istraživanje je pokazalo da konzumiranje alkohola i cigareta te prekomjerna tjelesna težina nemaju nikavog utjecaja na plodnost muškaraca.

Drugim riječima, muškarci koji žive nezdravim načinom života imaju jednake šense da postanu očevi, kao i oni koji žive i hrane se zdravo te nemaju loše navike poput pušenja i ispijanja alkohola.

Iako su 2004. godine jedno od istraživanja i mnoge zdravstvene organizacije upozoravali na to da bi muškarci prije mogli postati očevi ako dovedu svoj život u red, pa čak i ako izgube suvišne kilograme i izbjegnu nošenje tijesnog donjeg veša, novo istraživanje kaže da to nema utjecaja na plodnost.

Prekomjerna tjelesna težina, mjerena indeksom tjelesne mase, nema nikavog utjecaja na kvalitet sperme. Broj plivajućih spermatozoida zavisi od toga koliko je muškarac ustvari plodan. Voditelj istraživanja dr. Andrew Povey, sa Univerziteta Manchester, je ovo potvrdio.

“Naši rezultati upućuju na to da izbor načina života vjerovatno nema nikavog utjecaja na to koliko će muškarac imati plivajućih spermatozoida. Primjera radi, to da li je muškarac pušač ili ne, ili da li konzumira alkohol ili ne, nema nikave veze sa plodnošću”, rekao je Povey.

No, muškarci se ipak ne smiju opustiti. Istraživači kažu, bez obzira na to što nisu našli poveznicu između načina života i njegovog utjecaja na plivajuće spermatozoide, alkohol, cigarete, pretilost, narkotici... mogu imati utjecaja na veličinu ili oblik spermatozoida, kao i na kvalitet DNK.