Zdravlje
27

Alarmantne nestašice vode u svijetu: Djeca u Etiopiji životno ugrožena

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Na našoj planeti četiri milijarde ljudi, odnosno svaka treća osoba, suočeni su s nestašicom vode, koje nema dovoljno ni za najosnovnije potrebe. Prema rezultatima najnovije studije o raspoloživim količinama pitke vode u svijetu, to je daleko više nego što se ranije vjerovalo.

Etiopija je zahvaćena najgorom sušom u proteklih nekoliko decenija. Životi beba i male djece su posebno ugroženi. Fatuma Husein koja živi u užarenom i sušom pogođenom regionu Afar došla je u lokalnu bolnicu da traži pomoć. U kući više nema ni trunke hrane.

"Dijete mi je toliko izgladnjelo da više nema snage ni da sisa".

Nestašica vode, na globalnom nivou, uzrokovana je porastom stanovništva i samim tim potrošačkih navika i nekontroliranim navodnjavanjima poljoprivrednih dobara. Znaci u prirodi su očigledni, kaže profesor Arjen Hukstra, s Univerziteta Tvente u Holandiji, koautor nove studije koju je sproveo časopis "Science Advances".

"Smanjuje se količina podzemnih voda, smanjuje se nivo jezera, neka čak i presušuju. Sve je manje vode u rječnim koritima. To utječe na ekosistem i bioraznolikost. Što je manje vode to je sve manje naselja oko presušenih rijeka i jezera", kaže on.

Najnovijom studijom su, prvi put, ispitivane mjesečne potrebe za vodom, za razliku od prethodnih koje su rađene na godišnjem nivou. Ustanovljeno je da je četiri milijarde ljudi, od kojih polovina živi u Kini i Indiji, suočeno s ozbiljnim nestašicama vode. To je znatno više od dvije do tri milijarde kako su pokazivala prethodna istraživanja, prenosi Glas Amerike.

Meksiko, Sjeverna Afrika, Južna Amerika, Bliski istok i zapadni dio Amerike također spadaju u visoko rizična područja, kada se radi o nestašici vode. Najnovija studija je stvorila novu osnovu i omogućila zakonodavcima da preduzimaju preciznije mere za rješavanje problema. Međutim, tu je i važna poruka za javnost:

"Ljudi moraju da postanu svjesni koliko se vode troši za sve proizvode koje konzumiraju. Oni kao potrošači mogu da utječu na to koliko će se vode trošiti za proizvodnju. Ako naprimjer odluče da jedu manje mesa i mesnih proizvoda, uštedjeće velike količine vode", kaže Hukstra.

On se nada da će novi podaci pokrenuti akciju za smanjenje nestašica vode, njeno efikasnije i održivije korištenje i dovesti do promjene navika potrošača, jer one mogu znatno da poboljšaju situaciju s nestašicom vode na globalnom nivou.