Naučnici otkrili
0

Aktivnost multiple skleroze zavisi od godišnjeg doba

Sarajevo-x.com
Multipla skleroza je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno napada bijelu masu centralnog nervnog sistema. Zbog toga se smatra bolešću koja izaziva zapaljenje nervnog sistema uslijed imunoloških promjena.

Ozbiljnost simptoma multiple skleroze (MS) može varirati od godišnjeg doba, tvrde američki naučnici. Snimci mozga pacijenata uspoređivani su sa vremenskim prilikama, a aktivnost bolesti pokazala se većom u proljeće i ljeto.

U SAD-u naučnici su rekli da su ovi rezultati bitni za testiranje novih lijekova koji bi mogli dati različite rezultate s obzirom na godišnje doba, javlja BBC.

Nije jasno zašto toplije vrijeme ima takav učinak na simptome bolesti. Druge studije su pokazale da vitamin D, koji se luči kada se izlaže sunčevom svjetlu, igra odbrambenu ulogu protiv MS-a.

Za studiju, istraživači su usporedili snimke mozga 44 čovjeka načinjene od 1991. do 1993. godine, a mjerena je i dnevna temperatura, sunčevo zračenje te količina padavina.

Poslije godine dana pronađeno je 310 lezija (promjena, oštećenih područja) na mozgu 31 pacijenta. Lezije su se češće pojavljivale u proljeće i ljeto. Dalja analiza pokazala je da postoji veza između novih aktivnosti bolesti i jačine simptoma za vrijeme toplijih mjeseci.

"Ne samo da je broj lezija povećan u proljeće i ljeto, nego je i naša studija pokazala da su toplije temperature i solarna radijacija povezane uz aktivnost bolesti", rekao je vođa studije iz Bostona, dr. Dominik Meier.

"Buduće studije bi trebale dodatno istražiti zašto simptomi bolesti variraju zbog promjena u temperaturi".