Istraživanje
0

Ako su vaši prijatelji prestali pušiti, i vi ćete

Sarajevo-x.com
Potreba za cigaretom je "zarazna", ali i prestajanje pušenja takođe. Pušač će imati veću potrebu za cigaretom ako njegov partner, prijatelj, kolega ili rodbina to isto čini.

Ustvari, pušači bi trebali raditi na prestanku pušenja u grupama jer bi tada oni koji i ne uspiju bili izloženi kritici i mogućem odbacivanju iz grupe, tvrde naučnici.

"Navika da pušite ne zavisi samo od navika pušača koje poznajete već i od navika onih s kojima se oni druže," kaže za AP doktor Nicholas Christakis sa Harvarda, jedan od autora nove studije.

Grupne terapije se koriste kod liječenja alkoholičara i drugih ovisnika, pa zašto ne bi i u ovom slučaju, stav je naučnika.

"Mnogo puta ste čuli da je neko prestao pušiti jer je njegov partner ili prijatelj učinio to isto," kaže jennifer Unger s kalifornijskog univerziteta. "Ako imate uticaja na druge ljude, možete im pomoći da prestanu pušiti."

Istraživanje je provedeno na 12.067 ljudi i utvrđeno je da ako vaš bračni drug prestane pušiti prvi, šanse da i vi to učinite su 67%. Ako vaš prijatelj prestane pušiti, vi imate 36% šansi da i sami to učinite. Slično je i sa radnim kolegama i rodbinom. Doktori poručuju: "Sami možete provjeriti ove podatke. Ako ne vjerujete, pitajte ljude oko vas zašto su prestali pušiti."

Godišnje samo u SAD-u od posljedica pušenja umre 400.000 ljudi.