Naučnici tvrde da pomaže
0

Ako "gubite" živce i osjećate umor popijte čašu vode

Sarajevo-x.com
Ljudi koji osjećaju da će "izgubiti" živce vrlo lako se mogu smiriti ukoliko popiju čašu vode, tvrdi se u istraživanju.

Blaga dehidracija može voditi do promjene raspoloženja, utjecati na razinu energije i sposobnost jasnog prosuđivanja, kaže se u istraživanju koje je urađeno na Univerzitetu u Connecticutu.

"Čak i blaga dehidracija od 1,5 posto gubitka normalnog volumena vode u tijelu, što se dešava tokom uobičajnih dnevnih aktivnosti, može dovesti, posebno kod žena, do promjene raspoloženja", kaže Harris Lieberman, jedan od koautora istraživanja.

Istraživanje kaže da nije bitno da li je gubitak tekućine izazvan tjelovježbom ili jednostavno neuzimanjem dovoljne količine vode, čak i kada sjedite, učinak je u suštini isti.

Osjećaj žeđi nam se u suštini i ne pojavljuje sve dok ne budemo imali dehidraciju od jedan ili dva posto gubitka tekućine u tijelu, kaže Lawrence Amstrong, jedan od vodećih istraživača. U tom momentu dehidracija počinje utjecati kako na naše tijelo, tako i na naš um.

Tokom istraživanja je ustanovljeno da dehidracija kod maladih žena uzrokuje glavobolje, umor, mučnine i gubitak koncentracije. Muškarci također nisu pošteđeni, kod njih se ovo odražava na umor, sposobnost da se održe budnim, na memoriju, napetost, a osjećaju i tjeskobu. No, promjene u raspoloženju su znatno više izražene kod žena, nego kod muškaraca, kako u stanju mirovanja, tako i nakon tjelovježbe, prenosi Daily Mail.