Zdravlje
0

Akcija povodom dana borbe protiv pušenja

FENA
U povodu Svjetskog dana borbe protiv pušenja, Ministarstvo zdravlja FBiH, Federalni zavod za javno zdravlje, Udruženje "Partnerstvo za javno zdravlje", Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš i još neke nevladine udruge i škole organizirali su danas ispred sarajevske Katedrale akciju s porukom "Dijelimo isti zrak".

Postavljeni su štandovi na kojima se dijele leci, baloni i drugi materijali s porukama kojima se ukazuje na štetnost pušenja.

Moto akcije je "Pokažimo istinu", a federalna koordinatorica za kontrolu duhana Aida Ramić - Ćatak izjavila je novinarima da će u BiH, kao efekat potpisivanja i ratificiranja Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana, proizvođači cigareta imati obavezu stavljanja vidljivih upozorenja na pakovanja cigareta.

Ona se, također, nada da će se aktuelizirati pitanje apsolutne zabrane pušenja na javnim mjestima kao efikasne mjere zaštite od tzv. pasivnog pušenja.

Navela je da BiH spada u "crni vrh" među zemljama jugoistočne Evrope sa gotovo 40 posto pušača među odraslom populacijom. U stalne pušače spada oko 50 posto odraslih muškaraca i oko 30 posto odraslih žena.

Nažalost, naglašava Ramić - Ćatak, BiH ima relativno visok procenat pušačke navike kod školske djece i mladih. Oko 14,5 posto učenika u dobi između 13 i 15 godina (18 posto dječaka i 11 posto djevojčica) spada u kategoriju "trenutnih pušača".

U okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv pušenja organiziran je i niz predavanja za zdravstvene radnike, jer "prvo ovu štetnu naviku treba očistiti u sopstvenim redovima".

  • Rezultati istraživanja pokazuju da imamo visok stepen pušača upravo među zdravstvenim radnicima. Moramo prvo početi s programima odvikavanja među nama, kazala je Ramić - Ćatak, istaknuvši da potpuna zabrana pušenja u zdravstvenim ustanovama mora biti među prioritetima prvog reda.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, proteklih godina zabilježen je trend porasta bolesti i smrtnosti povezanih direktno s pušenjem. To su prevashodno bolesti srca, krvnih sudova, hronična opstruktivna oboljenja pluća, te karcinoma pluća i drugih karcinoma.

Duhanski dim ima više od 4.000 različitih komponenti, a od njih barem 60 izazova rak na svim sistemima u organizmu.

Ramić - Ćatak je na kraju konstatirala da pušenje svakom pušaču u prosjeku oduzima 20 do 25 godina života.