Velika Britanija
0

Abortusi se mogu obaviti i kući

Sarajevo-x.com
Ženama bi uskoro moglo biti dozvoljeno da sprovedu drugu fazu abortusa kod kuće, sudeći po kontraverznim planovima predstavljenim ministrima.

Ovakav prijedlog bi dozvolio ženama da uzmu tabletu kako bi izazvali rani abortus bez prisustva doktora ili medicinske sestre.

Planovi, koje podržava državni komitet za nauku i tehnologiju u Velikoj Britaniji, će biti uskoro predstavljeni na posebnom zasijedanju parlamenta. Medicinski abortus fetusa, starog manje od deset sedmica, će biti izvođen uzimanjem dvije pilule. Pod trenutnim zakonima, tablete se mogu uzeti u licenciranoj klinici za abortuse ili u bolnici.

Ove prijedloge izmjena u zakonu, koji bi mogli omogućiti ženama da uzmu drugu pilulu od kuće, su sastavili članovi British Pregnancy Advisory Servicea. Oni će predstaviti prijedloge zakona na sastanku članova parlamenta, odvjetnika i doktora.

Ova grupa također traži da se zakon izmijeni tako da bi ženama u budućnosti trebao samo jedan potpis od jednog doktora, umjesto dva, koliko se sada traži, kako bi im bilo dozvoljeno da imaju abortus.

“Neplanirana trudnoća može biti problem i žene bi trebale, što je lakše moguće, obaviti abortus ako to žele. Mi vjerujemo da žene trebaju imati izbor da obave rani medicinski abortus kod kuće”, izjavila je Anne Furedi, izvršna direktorica BPAS-a.

Oponenti plana tvrde da žene koje žele abortirati kod kuće trebaju njegu i savjetovanje medicinskih stručnjaka, a ne mogućnost da same privedu kraju svoju trudnoću.

Statistike su nedavno otkrile da je Britanija jedna od zemalja sa najvećom stopom abortusa. Prošle godine, ukupno 198,500 žena je prekinulo trudnoću. Radi se ujedno o najvećem broju abortusa zabilježenom u Engleskoj.

Broj abortusa među djevojkama mlađim od 16 godina je narastao za deset procenata, a među onim mlađim od 14 za 21%, objavio je Telegraph.