Tako malo je potrebno za zdravlje
0

15 minuta pješačenja će sačuvati vaše srce

Sarajevo-x.com
Svi znamo da ćemo biti zdraviji i sretniji ukoliko budemo vježbali, ali uprkos našim najboljim namjerama, to se rijetko događa.

Američka savezna vlada je preporučila svojim građanima da vježbaju najmanje dva i po sata sedmično. Za prosječnog čovjeka koji slobodno vrijeme provodi ispred TV-a jedući čips, ovo zvuči kao težak zadatak.

Za one koji su lijeni, ovo će vjerovatno biti dobra vijest. Novo istraživanje kaže kako ne morate previše vježbati, ali ćete vam svejedno vaš organizam biti zahvalan. Naučnici su na osnovu ranijih istraživanja zaključili da samo 150 minuta vježbanja sedmično smanjuje rizik od bolesti srca za 14 posto.

Naravno, bolje je ukoliko više vježbate. Oni koji su se disciplinovali da vježbaju do 300 minuta dnevno smanjili su rizik od obolijevanja srca za 20 posto. Istraživači su otkrili i da minimalno vrijeme provedeno u fizičkoj aktivnosti donosi ogromnu korist za zdravlje. Ukoliko ne možete više, bit će korisno da vježbate 75 minuta sedmično, odnosno da pješačite dnevno bar 15 minuta.

Već odavno naučnci ponavljaju da je vježbanje korisno za srce, međutim nikada do sada nisu izračunali koliko vam je tačno minuta potrebno da vježbate, piše magazin Time.