lifestyle
0

Završen Sarajevo Fashion Week DonCafe 2005

SarajevoFashionWeek
U subotu je u sarajevskoj dvorani BKC završen peti po redu Sarajevo Fashion Week DonCafe 2005. Naime, protekle sedmice Sarajevo je bilo centar mode okupivši domaće i internacionalne modne kreatore, modne kuće i manekene iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

(FOTOGALERIJA) Posljednja revija, kojom je SFW zvanično i zatvoren bila je revija renomirane bh. modne kreatorke Amne Kunovac Zekić. Amna, koja već godinama plijeni srca ljubitelja mode širom svijeta, na ovogodisnjem Fashion Week-u predstavila je kolekciju "Mandala", ugodnu, nosivu za dan, a ipak dovoljno ekstravagantnu i rafiniranu za noć, izrađenu u toplim tonovima proljeća. Kvalitetno napravljene pletene i heklane komade odjeće i modne dodatke izradila je u saradnji sa Centrom za samopouzdanje, čiji modeli cijeloj kolekciji daju poseban pečat unikatnosti. Najveći aplauz publika je poklonila ovoj kolekciji, naročito kada se na modnoj pisti pojavila djevojka iz Centra za samopouzdanje u invalidskim kolicima, što je mnogima ovlažilo oči.

Prije ove, zaista fascinantne, ali i emotivne revije, ljubitelji mode mogli su uživati u kreacijama Kristiana Aadnevika, mladog dizajnera iz Velike Britanije i Johna Kaveke iz Kenije. Britanac Aadnevik predstavio se kolekcijom za žene pod nazivom "In Limbo", inspirisana Marokom, koja je kreirana tako da glavni vizuelni detalji budu pozadinski prikazujući da sve nije onakvo kakvim se čini, jer ljepota ponekad nije očigledna. Kolekcijom dominira crna boja u kontrastu sa elektricno plavom i ljubičastom, a često koristi swarovski kristal i saga-krzno. U afro stilu, Kaveke nas je "provozao" kroz istoriju prikazujuć modele koji su nas podsjećali na kameno doba vodeći nas do današnjih, odnosno, savremenih modela.

Iako se publika svih šest dana "kupala" u ovoj ljepoti, ipak je ostala željna i s nestrpljenjem iščekuje novembar, kada će se održati SFW jesen-zima.

Na kraju večeri dodjeljene su i nagrade. Nagradu za najboljeg dizajnera na temu "Azijska veza" dobio je Adnan Hajrulahović Haad, dok je nagradu za najbolju kolekciju ponijela Ata Omerbasić. Za svoj doprinos i učešće na SFW nagradu su dobile Tekstilna škola iz Sarajeva i Škola primjenjenih umjetnosti u Sarajevu. Najboljom manekenkom sa naših prostora proglašena je Amra Silajdžić, dok je najboljom ino manekenkom proglašena Marija Pavković.

Specijalna nagrada SFW pripala je Centru za samopouzdanje. Među mladim dizajnerima izdvojili su se Nada Katica i Adnan Coranbegić.

Nagrada zahvalnosti i predstavnicima zemalja koji su dali podršku za razvoj bh. modne scene uručena je Jan Deburu iz holandske ambasade, koja je ove godine dala najveći doprinos. Posebna zahvalnica pripala je partnerima projekta DonCafe-u te, također, kristalne statue, koje specijalno za ovu manifestaciju izrađuje Rogaska Kristal iz Slovenije, kući su ponijeli Kaveke i Aadnevik.