lifestyle
0

Zašto su Francuzi mršaviji od Amerikanaca?

Klix.ba
Francuski croissant
Francuski croissant
Američko-francusko istraživanje otkriva kako unatoč čestom konzumiranju masne hrane prosječni Francuz uspijeva sačuvati vitku liniju.

Kako javlja PLIVA-in portal, brojni Amerikanci ljubomorno gledaju na drugu obalu Atlantika: Francuzi sa svojim croissantima, sirevima i paštetama, ekstremno bogatim masnoćama, uspijevaju ostati vitki, a svega 7% stanovništva pati od prekomjerne težine, dok ih je u SAD-u čak 22%.

Odgovor je u manjim porcijama hrane, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Psychological Science.

Paul Rozin sa veučilišta Penn-State u Philadelphiji zajedno s pariškim kolegama uspoređivao je veličine porcija u različitim restoranima u Parizu i Philadelphiji, a među njima i lance brze prehrane, pizzerije i kineske restorane.

Utvrdili su da prosječni Amerikanac na svom tanjuru u restoranu dobije 25% više hrane, a u kineskim restoranima čak 72%.

Sklonost velikim pakiranjima imaju i supermarketi.

Tako su primjerice čokolade identične marke u SAD-u za 41% teže od onih u Francuskoj, limunade i hot-dogovi veći su za 60%, dok se jogurti nude u 82% većim kartonskim pakiranjima.

Čak se i u američkim kuharicama računaju veće porcije po osobi.

Studija je pokazala da u tome važnu ulogu ne igra samo snaga volje i prehrambene navike, već ponašanje okoline.

"Ljudi su skloni konzumirati ono što im je ponuđeno, pa bi se tako Amerikanci vjerojatno i uz manje porcije osjećali sitima", zaključio je Rozin.