lifestyle
335

Zašto bi bilo čudno ako je žena u kolicima na čelu ambasade, profesorica ili majka?

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U okviru projekta "16 dana aktivizma", Fondacija Cure i mnogobrojne organizacije uključene u Žensku mrežu Bosne i Hercegovine na različite načine ukazuju na problem diskriminacije i nasilje nad ženama u bh. društvu.

Kampanja "16 dana aktivizma" ove se godine vodi pod sloganom "Niti jedna žena nevidljiva" koja za cilj ima da pokaže kako ne smijemo dopustiti da marginalizirane i ranjive grupe žena budu nevidljive u našem društvu.

"Danas, na međunarodni dan osoba s invaliditetom, posebnu podršku pružamo Mreži žena s invaliditetom, te smo u Banjoj Luci i Sarajevu organizovale male ulične akcije podrške ženama s invaliditetom", kazala je Selma Hadžihalilović iz fondacije Cure.

"Akcije ovakvog tipa su važne kako bismo razbili predrasude, te potcjenjivanje i diskriminaciju koje osobe s invaliditetom doživljavaju. Zalažemo se za jednakost u društvu, obrazovanje, zaposlenje, osnivanje porodice, te da ne bude čudno ako jedna žena u kolicima bude na čelu ambasade, radi kao profesorica ili, bože moj, ako je majka", kazala je za Klix.ba Stela Kapidžić, koordinatorica Mreže žena s invaliditetom za FBiH.

Mreža žena s invaliditetom je neformalna grupa koja ima pedeset članova, a nastala je s ciljem edukovanja žena o svojim pravima, kako bi se socijalizirale i što više uključile u društvo.

Ove godine se obilježava 24. godišnjica kampanje "16 dana aktivizma" protiv rodno zasnovanog nasilja, pokrenute 1991. godine koju na međunarodnom nivou koordinira Centar za globalno liderstvo žena.

U Kampanji je do sada učestvovalo više od 5.478 organizacija, donosilaca i donositeljica odluka, vlada, UN agencija i bezbroj pojedinaca iz više od 180 zemalja širom svijeta, a pažnja je fokusirana na probleme rasizma, seksizma, nasilja i homofobije.