lifestyle
0

Zaha Hadid se poigrava sa "nomadskom" arhitekturom

Sarajevo-x.com
Mobline zgrade i muzeji mogli bi ukrašavati gradove u budućnosti, izjavila je poznata arhitektica Zaha Hadid povodom otvorenja njenog posljednjeg projekta u Hong Kongu, nomadskog, umjetničkog paviljona koji izgleda kao NLO, prenosi Reuters.

Zaobljena, fluidna kreacija arhitektice Hadid “sastavljena je” u Hong Kongu povodom prvog predstavljanja u okviru dvogodišnje globalne promocijske turneje savremene umjetnosti inspirisane luksuznim proizvodima brenda Chanel.

“Ideja privremenih ili pokretnih dijelova može postati interesantan način regenerisanja grada putem arhitekture”, izjavila je Hadid.

Hadid je postala prva žena dobitnica Pritzkerove nagrade, arhitektonskog ekvivalenta Nobelovoj nagradi, u 2004. godini, a danas se ubraja u jednu od najpoznatijih svjetskih arhitekata.

Paviljon “Mobile Art” oblikovan je po uzoru na spiralne oblike pronađene u prirodi. Dizajniran je kako bi predstavio radove 20 umjetnika savremene umjetnosti, među kojima su Yoko Ono, Argentinac Leandro Erlich, japanski fotograf Nobuyoshi Araki, The Blue Noses iz Rusije I Lee Bul iz Koreje.

Posjetioce izložbe, kroz seriju tamnih prostorija, vodi promukli glas francuske glumice Jeanne Moreau.

“Budite voajeri”, glas Jeanne Moreau objavljuje, “dobro je okružiti se apsurdom, igrati se budale sa budalama”.

Hadid je izjavila da se cjelokupnim umjetničkim projektom evocira nadrealno, kinematografsko iskustvo, koje polazi od lepeta krila leptira u tamnom bunaru, preko drveća želja, golih žena zarobljenih u kutije sve do tetoviranih svinja.

Paviljon je sklopljen na krovu voznog parka u centru Hong Konga, a okružen je visokim neboderima koji se nalaze duž bivše luke Victorie, koja ima ikonsku vrijednost, a iz vremena je britanskog kolonijalizma.