Odlaze i posljednji veliki majstori
0

Za japanske nindže nema mjesta u modernom svijetu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanska era šoguna i samuraja je davno završena, ali u ovoj zemlji još postoje nindže. Eksperti u špijunaži i ubistvima, nindže su svoje umijeće prenosili sa oca na sina. Međutim, današnje nindže kažu da će oni biti posljednji svoje vrste.

Oni su bili skriveni od velom misterije. Unajmljivali su ih samuraji za špijunažu, sabotažu i ubistva. Njihovo odijelo, iza kojeg su se vidjele samo oči, činilo ih je skoro nevidljivim sve do trenutka kada zadaju udarac.

Zahvaljujući oružju kao što je shuriken, oštri projektil u obliku zvijezde, i fukiya, cijev za ispuhivanje projektila, bili su tihi i ubojiti. Također su bili poznati i kao vrsni mačevaoci. Svoje oružje nisu koristili samo za ubijanje, već i za penjanje po zidovima, prikradanje i promatranje neprijatelja.

Većina njihovih misija je bila tajna pa postoji malo oficijelnih dokumenata o njihovim aktivnostima. Njihove alatke i metode su prenošene kroz generacije pripovjedanjem.

Filmski umjetnici već godinama nindže prikazuju kao superljude koji hodaju po vodi i lete.

"To je nemoguće. Bez obzira na to koliko naporno trenirali, nindže su bili samo ljudi", kroz smijeh kaže Jinichi Kawakami, posljednji japanski veliki majstor.

Kawakami je 21. starješina porodice Ban, jedne od 53 porodice koje su sačinjavale nindža klan Koka. Kawakami je od svog učitelja Masazo Ishide počeo učiti ninjutsu, borilačku vještinu nindži, kada mu je bilo šest godina.

"Mislio sam da se igramo. Uopšte nisam razmišljao o učenju ninjutsua. Jedno vrijeme sam se pitao da li me on uči da budem lopov jer me često trenirao kako da tiho hodam i trčim i kako da provaljujem u kuće", kaže Kawakami.

Ishida ga je učio i kako da pravi eksplozive, otrove i lijekove.

Kawakami je naslijedio drevne spise svoje porodice kada mu je bilo 18 godina. Iako se ovo umijeće prenosilo sa oca na sina, u nindža klanove je prihvaćeno mnogo mladih ljudi. Postojalo je 49 klanova, ali klanovi Koka i Iga su najpoznatiji zahvaljujući moćnim zemljoposjednicima kao što je Ieyasu Tokugawa, koji je ujedinio Japan.

Pored Kawakamija, u Japanu živi i 80-godišnji Masaaki Hatsumi, starješina klana Togakure. Togakure je osnivač međunarodne organizacije za borilačke vještine pod imenom Bujinkan, kojoj pripada više od 300.000 osoba širom svijeta.

Ono u čemu se i Kawakami i Hatsumi slažu je činjenica da nijedan od njih dvojice neće proglasiti nekoga za svog nasljednika i velikog majstora.

"U vremenu civilnih ratova za vrijeme perioda Edo, vještine nindže, kao što su špijunaža, ubijanje i pravljenje lijekova, su bile korisne. Sada imamo puške, internet i mnogo bolje lijekove. Za umjetnost ninjutsua nema mjesta u modernom svijetu", kaže Kawakami.