Prema novim istraživanjima voće i povrće nema više toliko hranjivih tvari.
Prema istraživanju Donalda Davisa, biohemičara sa Univerziteta u Teksasu, od 13 glavnih hranjivih tvari koje se nalaze u voću i povrću, šest je u velikoj mjeri izgubilo hranjive vrijednosti.
Koristeći podatke američkog Ministarstva poljoprivrede, Davis zaključuje da su noviji urodi pokazali smanjenje do 38 posto proteina, kalcija, vitamina C, fosfora, željeza i riboflavina u poređenju sa proteklim decenijama.
"Iako je količina hranjivih tvari opala, voće i povrće je još uvijek najbogatiji izvor zaštitnih tvari, mnogo više nego rafinirana hrana, kao što je bijelo brašno, šećer i masna hrana."
Možda vas zanima
Uskoro stiže brojčanik
WhatsApp će omogućiti pozivanje korisnika bez pohrane njihovih telefonskih brojeva
Sjajne reakcije publike
Helem Nejse predstavio četvrti album: 15 novih pjesama s cijelim spektrom muzičkih žanrova
Dizajnerica i ugostitelj
Utjecaj duhanskog dima na odjeću i čulo okusa: Šta su otkrili Stankica Stojanović i Eldar Resić
Vezani članci
Slatko i aromatično
Egzotično liči voće bogato je nutrijentima: Evo zašto ga dodati u ishranu
Uvrstite ih u ishranu
Konzumiranje ovih namirnica može poboljšati vaš seksualni život
Uvrstite ih u ishranu