lifestyle
97

Vjenčanje u blatnjavom i improviziranom izbjegličkom kampu u Grčkoj

Klix.ba
Saher i Roquia
Migranti se na putu do svojih odredišta susreću s raznim nedaćama. Prilikom prelaska grčko-makedonske granice, pogođeni su suzavcima, a oluje su opustošile njihove krhke šatore. Uprkos lošim uvjetima u kojima se nalaze, u improvizovanom šatoru u Paioni u Grčkoj organizirano je vjenčanje.

Saher i njegova vjerenica Roquia vjenčanje su planirali četiri mjeseca. Htjeli su pričekati da stignu u Njemačku, ali su shvatili da bi to moglo potrajati godinama.

"Granice se neće otvoriti uskoro, tako da smo pomislili: 'Zašto se ne vjenčati sada?'“, rekao je Saher.

Proteklih dana nekoliko parova angažirano je kako bi kamp postao pravo mjesto za vjenčanje. Migranti se plaše da će imati otežan nastavak putovanja.

"Život ovdje je još uvijek tragičan. U Siriji kada umreš, barem umreš jednom. Ovdje umirem svaki dan“, objasnila je jedna žena iz Damaska.

Njihova jedina želja je da njihova zemlja porijekla konačno postane sigurno područje u koje će možda jednoga dana i vratiti. Vijest o vjenčanju stigla je do zamjenika gradonačelnika mjesta Paionia u Grčkoj, koji je ujedno i vlasnik tvornice vjenčanica. Bez oklijevanja je Roqui donirao haljinu, pod uslovom da se kasnije iskoristi i za druge žene koje se žele vjenčati.

"Ljudi žive u teškim vremenima - nemaju novca, hranu, raseljeni su i oštećeni. Donacija haljine za mene je ništa, a za njih je mnogo. Nadam se da će par ostariti zajedno u ljubavi“, rekao je zamjenik gradonačelnika Ioannis Avramopulosom.

Prilikom vjenčanja nije tužne strane priče, ali su se mogle vidjeti suze radosnice i dobra atmosfera prilikom proslave. U improviziranom šatoru za mladence, napravljen je i krevet na koji su stavljene latice ruža za prvu bračnu noć.

"Moji roditelji su još u Siriji i ne mogu biti sa mnom, što me čini jako tužnim", rekao je Saher.

Gosti na zabavi su željno iščekivali da čestitaju tek vjenčanom paru, a poželjeli su im sretnu budućnost i prosperitetan brak. S obzirom na uslove i stanje u kojem se nalaze, pokloni su izostali. Inače, porodice koje se trenutno nalaze u ovom području stalno evociraju uspomene na bolne dane provedene u Siriji. Često posjetiteljima kampa pokazuju fotografije onoga što su ostavili iza sebe. Njihove kuće su sada hrpa sivih ruševina.

Jedna žena stalno podsjeća na strahote iz kojih je uspjela pobjeći. Njena beba od sedam mjeseci nosi ožiljke od opekotina cigareta, koje su joj napravili pripadnici Islamske države. Evropska unija se i dalje bori da postigne održivo rješenje za migrantsku krizu i one koji su zarobljeni i nalaze se usred ničega.