lifestyle
0

Victoria's Secret modeli pred objektivom Bosanca Deana Zulića

Sarajevo-x.com
Foto: Dean Zulić
Foto: Dean Zulić
Profesionalni fotograf Dean Zulić rođen je u Sarajevu, a živi i radi u SAD-u. Između ostalog, proslavile su ga fotografije pjevačice Joss Stone i modela Victoria's Secret. Dean je pristao razgovarati za portal Sarajevo-x.com o profesionalnom bavljenju fotografijom, o prošlim i budućim projektima.

Dean Zulić, rođeni Sarajlija, od 1995. godine živi u Seattleu. Diplomirao je fotografiju na Art Institutu u Seattleu. U decembru 2007. godine učestvovao je u reality showu pod nazivom "Amerika u potrazi za modnim fotografom" TV kuće VH1. Fotografisao je brojne slavne ličnosti, od soul i R&B pjevačice Joss Stone do supermodela modne linije izazovnog donjeg rublja Victoria's Secret, Alessandre Ambrosio, Marisse Miler i Mirande Kerr. Dean Zulić je objavljivao radove u časopisima Marie Claire, New York Times, JPG Magazine, Seattle Magazine i dr.

Otkud ljubav prema fotografiji? Kad i kako se uopće razvio interes prema profesionalnom bavljenju fotografijom?

"Mislim da je kombinacija moje ljubavi prema prirodi i činjenice da mi se otac nekad profesionalno bavio fotografijom igrala presudnu ulogu pri mom izboru karijere. S obzirom da živim na izuzetno lijepom američkom sjeverozapadu, nije teško oduševiti se ljepotama koje ovaj dio zemlje nudi. Moj interes prema fotografiji se javio relativno nedavno, krajem 2003. godine. Tad sam dobio prvi digitalni "point and shoot” aparat, i veoma brzo sam se apsolutno zaljubio u fotografiju. Nedugo zatim sam shvatio da bi jako dobra ideja bila upisati studije fotografije, ako želim da se profesionalno počnem baviti tom disciplinom. U ljeto 2004. godine sam upisao Art Institut u Seattle-u, odsjek komercijalne fotografije. Nesto više od dvije godine kasnije, u martu 2007., diplomirao sam s najvišom ocjenom i nagradom "Best portfolio of show"."

Kako ste uspjeli u svijetu modne fotografije, ako se ima na umu ogromna konkurencija i činjenica da ste u SAD-u stranac, Bosanac?

"Prije svega ne mislim da sam isključivo modni fotograf. Iskreno rečeno, ja stvarno uživam u svim aspektima fotografije, i veoma bi mi bilo teško odlučiti se samo za jedan pravac. Stoga kad me neko pita, ja odgovorim da sam komercijalni fotograf. Što se konkurencije tiče, rijetko razmišljam o tome – većinom se trudim da svakim danom poboljšam kvalitet vlastitog rada, ostajući u dodiru s novostima i trendovima u svijetu profesionalne fotografije. Jedan od profesora u školi, gospodin Tom Harris mi je jednom rekao da se iz mojih radova vidi da nisam američki fotograf, i mislim da tek sad pomalo shvatam šta je htio da kaže. Ja lično smatram da su sva životna iskustva, uključujući rat koji sam proveo u Sarajevu, doprinijela mojoj viziji, sa veoma dobrim reakcijama publike, koje su bitan oslonac mog rada."

Koje biste projekte izdvojili iz vašeg opusa?

"Osim portfolija pod imenom "concept" koji se nalazi na sajtu koji sam producirao, izdvojio bih "The Shot", portfolio koji sam napravio za VH1 Reality Show - the Shot, u kojem sam nedavno sudjelovao. Nas deset živjelo je zajedno u centru Los Angelesa, imali smo priliku napraviti podvodne snimke, fotografisati sve od divljih životinja, djece, slavnih ličnosti, pa do Victoria`s Secret supermodela. Ja sam uspio proći sve izazove da bih izgubio u samom finalu."

Koji su projekti na kojim trenutno radite, a koje zamisli u budućnosti namjeravate realizovati?

"Trenutno radim na više projekata - imam dobru saradnju sa lokalnom muzičkom izdavačkom kućom C2M2 Music, fotografišem bendove koje oni

zastupaju, uskoro u Las Vegasu bih trebao raditi sa bendom Everclear, a spominju se i legendarni The Cure. Imam klijenta u Los Angelesu koji radi veću narudžbu mojih pejsaža u velikim formatima. Kad stignem, volontiram u udruženju za zaštitu divljih životinja ovdje u Sarveyu. Aktivan sam i na Art Institute Seattle, trenutno pripremam intervju za njihov Hall Of Fame. Radim i kao glasnogovornik Black Rapid-a, lokalne kompanije koja proizvodi atraktivne dodatke za fotoaparate. Malo vremena imam za produkciju vlastitih kreativnih projekata. Nadam se da ću uspjeti do kraja sljedećeg mjeseca organizirati izložbu vlastitih konceptualnih radova. Problem s izložbama je da zahtijevaju dosta vremena, do kojeg je, čini mi se, sve teže doći."

S kojom slavnom ličnosti ste najviše uživali raditi?

"Joss Stone je bila stvarno pristupačna, i pravo je zadovoljstvo bilo raditi s njom. Rezultat te saradnje je objavljen u ovogodišnjem januarskom izdanju magazima Marie Claire."

Koga biste željeli fotografisati, a dosad niste imali priliku?

"Ovo je jako dobro pitanje, i stvarno nisam nikad ni razmišljao o tome. Recimo pošto sam veliki obožavatelj australskog rokera Nicka Cavea, mislim da bih volio s njim uraditi neki projekat, idealno i režirati video spot. Ovih dana stvarno veliki broj uspješnih profesionalnih fotografa, kao npr. Rusell James, Gray Scott i drugi polako, ali sigurno se prebacuju na film. Digitalni medij u kombinaciji sa internetom je napravio skoro pa imperativ da se fotografije nadopune video klipom kad god je to moguće."

Da li profesionalno sarađujete sa bh. umjetnicima?

"Nažalost, dosad nisam imao priliku da profesionalno sarađujem sa bh. umjetnicima, mada sam siguran da će to biti slučaj u budućnosti. Ipak sam ja "profi" tek godinu dana. Mislim da će vremenom biti lakše započeti takav oblik saradnje. U kontaktu sam s bivšim komšijom i kolegom fotografom Pavlom Kovačem, koji je relativno nedavno imao izložbu u Sarajevu. Nadam se da ću mu se jednog dana pridružiti, kada, ako bude sreće i ja postavim izložbu u rodnom gradu."

Više fotografija Deana Zulića možete pogledati na njegovom web sajtu.