Ljubav i veze
0

Život poslije raskida

Sarajevo-x.com
Nedavno ste raskinuli ljubavnu vezu sa svojim partnerom? Bolujete, ljuti ste i iznervirani? Umjesto da se neprestano žalite svojim prijateljima, u nastavku pročitajte nekoliko korisnih savjeta, koji će vam pomoći da olakšate sebi ovu bolnu situaciju i nastavite dalje sa svojim životom.

Raskid sa voljenom osobom je veoma traumatično iskustvo. Gubitak i bol koje osjećate iscrpljuje organizam, što stvara dodatni napor pri obavljanju vaših svakodnevnih obaveza. Međutim, nemojte se uzrujavati. Prvih par dana poslije raskida, pokušajte završiti samo one obaveze koje zaista moraju biti obavljene.

Prisilite se da redovno spavate, jedete, radite ili idete u školu. Iako bi se najradije zatvorili u kući, nemojte to činiti, već se okrenite sebi. Sami sebi ste najveći prijatelj. Sjetite se ciljeva koje imate u životu, i podsjetite se da moraju biti ostvareni, za vaše dobro. Ne dopustite da vas išta u tome spriječi, pa čak ni ljubav.

Raskid može negativno utjecati na samopuzdanje. Ponavljajte sebi da mnogo vrijedite, ili zamolite najbolje prijatelje da vas stalno podsjećaju na vaše vrline. Ako vam je lakše, onda na papir zabilježite sve svoje pozitivne karakteristike. Kada se ne osjećate dobro, pogledajte ih i podsjetite se koliko vrijedite.

Nemojte kontaktirati bivšeg partnera. Ovo je ujedno i najteža odluka, koje se morate pridržavati. Ovo pravilo isto tako važi i za parove, koji gaje nadu da će se pomiriti sa partnerom. Ako bivšeg partnera ili partnericu budete često zvali, nećete mu/joj nedostajati, i šanse za ponovno pomirenje biće slabe.

Nađite nekoga ko će vas podržavati u ovim teškim trenucima. Neka to bude neko na koga se možete osloniti, u bilo koje doba dana. Ako pomišljate na osvetu, nemojte da vas grize savjest. Razmišljanje o osveti je normalno, dok god to spada samo u domen razmišljanja. Kontrolišite se i nemojte slučajno da pokušate realizovati svoje zlobne namjere.