Za razliku od muškaraca
0

Žene u izboru partnera slijede mišljenje mase

Sarajevo-x.com
Horde žena koje s obožavanjem gledaju istog muškarca subjekt su brojnih reklama. U stvarnosti, ako vas privlači isti muškarac kao i vašu prijateljicu, to je čudna situacija. Stručnjaci sa univerziteta u Cardiffu, u Velikoj Britaniji, vjeruju da postoji razlog što se ženama često sviđa isti muškarac.

U novoj studiji koja se bavi obrascima seksualne privlačnosti pokazuje se da su žene sklonije praćenju mase kada je u pitanju suprotan spol.

Naučnici su pokazali da su žene pod utjecajem drugih žena kada dolaze do zaključka o tome da li im se određeni muškarac sviđa ili ne.

Isto se ne može reći za muškarce, za koje stručnjaci tvrde da imaju drugačiji pristup pri odlučivanju da li im se neka žena sviđa ili se.

"Iako nije sasvim jasno zašto je moguće utjecati na sud žene, dokazi pokazuju da postoji niz faktora koji nemaju veze sa fizičkim izgledom, a ključni su u odlučivanju da li je neki muškarac privlačan ili ne", rekao je psiholog Michael Dunn.

Naučnici su anketirali više od 22.000 ispitanika iz 14 zemalja i dvije religijske pozadine. Anketa je pokazala da i muškarci i žene i dalje imaju vrlo tradicionalan pogled kada je u pitanju ideal ljubavnika.

Uprkos širokom uvjerenju da poznate glumice inspirišu žene da traže mlađe muškarce, istraživanje pokazuje drugačije rezultate, javlja "Wales Online".

Prema dr. Dunnu, moderna verzija muškarca igračke postoji samo u svijetu poznatih, kao što su Demi Moore i Madonna.