Ljubav i veze
0

Žene nemaju seksualnu orijentaciju, nego seksualnu preferenciju

Sarajevo-x.com
Kada je žudnja u pitanju, priroda je malo toga prepustila slučaju. Ljudsko seksualno ponašanje nije stvar slobodnog ponašanja već je vođeno genetičkim programima, tvrde biolozi.

Zabluda je vjerovanje da su razlike između ženskog i muškog mozga jako male i rijetke. Veće regije korteksa, vanjskog dijela mozga, koje obavljaju mnogo procesa visokog nivoa, deblje su kod žena nego kod muškaraca. Hipokampus, mjesto gdje se formiraju sjećanja okupiraju veći dio ženskog mozga.

Nije iznenađenje da muški i ženski mozak različito rade svaki po svojoj šemi i pored velikog kulturološkog utjecaja. Muški mozak je je seksualno orjentisan ka ženi kao objektu žudnje.

U eksperimentima koji su muškarcima pokazivali fotografije zgodnih muškaraca i žena, heteroseksualce su uzbuđivale žena, homoseksualce muškarci.

No sličan eksperiment kod žena dao je sasvim drugačije rezultate. Bilo da su se testirane žene izjasnile kao heteroseksualne ili kao lezbejke imale su slične rezultate. Njihovo seksualno uzbuđenje nije bilo spolno diskriminatorno. Uzbuđivali su ih podjednako i muškarci i žene. Čini se da žene nemaju seksualnu orijentaciju, već seksualnu preferenciju. Žene su vrlo izbirljive i čini se da uglavnom biraju muškarce za seks.

Doktorica Bailey, koja je vršila ovo istraživanje, vjeruje da sistemi seksualnog uzbuđenja kod muškaraca rade tako što oni izlaze i traže partnere za seks, dok su žene više fokusirane na prihvatanje ili odbijanje onih koji traže seks s njima.