Istraživanje
0

Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule su manje privlačne?

Sarajevo-x.com
Uzimanjem oralnih kontracepcijskih sredstava žene bi mogle postati manje privlačne muškarcima. Kontracepcijska sredstva mogu promijenit miris vašeg tijela i tako odbiti moguće seksualne partnere, pokazuje najnovija klinička studija objavljena u SAD-u.

Britanski stručnjaci žele skrenuti pažnju ženama kako i kada trebaju uzimati homonska kontracepcijska sredstva, posebno u formi injekcije, javlja "Metro".

Do ovog otkrića naučnici su došli promatrajući lemure na Madagaskaru kojima su davali najprodavanije kontracepcijske injekcije na svijetu.

Ženkama lemura davane su mjesečne doze kontracepcijskih injekcija nakon čega su one počele otpuštatati drugačije mirisne molekule od ostalih ženki te su ih mužjaci lemura izbjegavali.

"Ne bih se čudila da i muškarci počnu reagovati na isti način prema ženama koje koriste kontracepciju, kao što su mužjaci lemura reagovali na ženke", rekla je autorica studije, profesorica Christine Drea, antropologinja na Duke univerzitetu u Durhamu u Sjevernoj Kaliforniji.

"Ova studija je interesantna ali je potrebno u istraživanje uključiti i ljude. U međuvremenu, žene koje razmatraju korištenje kontracepcije moraju uzeti u obzir rizike, benefite i spektar opcija te o tome razgovarati sa svojim doktorima", izjavila je dr. Drea.