Ljubav i veze
9

Žene koje pripadaju generaciji milenijalsa čekaju duže na prvi seks nego Generacija X

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Možda mislite kako je moderno vrijeme sa sobom nužno donijelo i slobodnije seksualno ponašanje, no rezultati jedne nove američke studije pokazuju kako to zapravo i nije tako. Žene rođene u osamdesetima i devedesetima teže tome da što kasnije ulaze u seksualne odnose i odgađaju ih, rezultat je novog istraživanja.

Milenijalsi, poznati i kao Generacija Y pripadaju generaciji između Generacije X i Generacije Z. Iako nema potpuno preciznih podataka o tome na koji se period rođenja ova generacija odnosi, uglavnom se milenijalsima smatraju oni rođeni između ranih osamdesetih i polovine devedesetih, pa i ranih 2000-ih.

Žene koje pripadaju generaciji milenijalsa u Sjedinjenim Američkim Državama duže čekaju kako bi imale prvi seks, po čemu se dosta razlikuju od Generacije X koju je obilježila "baby boom" era, slobodnije seksualno ponašanje i rađanje u ranim dvadesetima.

"Odlažući seks mlade žene danas ruše ranije uspostavljene obrasce ponašanja", kaže Jean Twenge, vodeća autorica studije, profesorica psihologije sa San Diego State University i autorica knjige "Generation Me".

Ona pojašnjava kako ovaj običaj prati ostale karakteristike Generacije Y, poput potrebe da kasnije uđu u brak, odgađaju korake povezane sa zrelošću te imaju više individualistički pristup životu.

Njena najnovija studija objavljena je u žurnalu Archives of Sexual Behavior, a otkrila je kako milenijalsi rođeni u periodu između osamdesetih i devedesetih imaju manje seksualnih partnera nego Generacija X rođena šezdesetih i sedamdesetih.

Ovo je posebno uočljivo među ženskom populacijom koja pripada ovoj generaciji jeste da je 5,4 posto žena Generacije Y navelo kako nema seksualne partnere, za razliku od 2,3 posto žena koje pripadaju Generaciji X.

Istraživači su uglavnom ispitivali skupinu koja ima između 20 i 24 godine, a koristili su podatke iz General Society istraživanja, analizirajući skoro 27.000 odraslih Amerikanaca.

Pedesetih godina su, primjerice, žene na prvi seks čekale do braka, dok su vremenom ti običaji prestali važiti. Seksualna revolucija šezdesetih i sedamdesetih godina je dovela do toga da ljudi sve ranije stupaju u seksualne odnose, dok milenijalsi ponovo smanjuju period između prvog seksualnog iskustva i ulaženja u brak.

Do devedesetih godina, prosječna dob u kojoj su žene gubile nevinost bila je 16 godina, a danas su stvari drugačije.

No, zašto milenijalsi smanjuju seksualnu aktivnost ukoliko ne osjećaju pritisak društva o stupanju u bračne odnose?

Twenge vjeruje da se to dešava iz razloga što su milenijalsi skloni svojevrsnom odgađanju odrastanja, udaje, rađanja djece, selidbe, završavanja fakulteta, kupovina kuće/stana itd.

"Milenijalsi sve to ostavljaju za kasnije. Pored toga, skloniji su individualističkom pristupu životu, bivaju ohrabreni da više istražuju sebe i svoje potrebe, radije nego da se prilagođavaju društvenim normama. To može dovesti do toga da postanu skloni slobodnijem seksualnom ponašanju, ali i da budu aseksualni, izabravši da čekaju na seks. Danas postoji više razumijevanja za različite životne izbore", pojašnjava psihologinja Jean Twenge.