Ljubav i veze
0

Žene koje imaju dobar seksualni život ne gube interes u starijoj dobi

Klix.ba
Većina žena izgubi interes za seks kada stari, tako je barem vladalo uvriježeno mišljenje. No, prema naučnicima, to je samo mit. Ženama koje uživaju u seksu, godine ne predstavljaju nikakav problem, tvrdi se u novoj studiji.

Istraživači su otkrili kako vjerovanje da žene postaju manje zainteresovane za seks kada ostare ne odnosi se na one koje su uvijek uživale u seksualnoj aktivnosti, one koje su rekle da im je seks bitan i one koje imaju zaista dobar seks.

"Žene koje su izjavile da im je seks jako bitan tri puta su aktivnije u poznim godinama od onih koje su izjavile da im je bitan. Postoji popularna javna percepcija da žene s godinama prestanu biti zainteresovane za seks i da se žene prestanu seksati kada ostare. No, prema studiji, žene nastavljaju imati seks tokom srednje dobi", rekao je američki istraživač Holly Thomas.

Istraživači su ispitali 600 žena između 40 i 65 godina te su pratili njihove promjene četiri godine.

Deset posto žena kazalo je kako im je seks izuzetno bitan, 50 posto kako je umjereno važan i 20 posto kako im nije veoma bitan. Ostatak nije odgovorio na pitanje. Žene koje su ocijenile seks kao važnim tri puta više su ostale seksualno aktivne od žena koje su ga označile nebitnim.

Za grupu žena koje imaju od 48 do 73 godine, seksualna aktivnost znači da imaju najmanje jednom odnos u šest mjeseci.

"Seksualni život žena se mijenja vremenom, ali ne znači da im seks nije bitan ili da ne uživaju u njemu", dodao je Thomas.