Gospodin pogrešni postaje pravi
39

Ženama u plodnim danima padaju kriteriji pri izboru partnera

Klix.ba
Mnoge žene imaju prilično jasnu sliku o svom gospodinu pravom, a neke od njih s jednim takvim završe u braku. No, njihovo pojmanje savršenog supruga i oca njihove djece je mnogo feksibilnije nego što bi većina mislila.

Zapravo ta fleksibilnost zavisi od njihovog mjesečnog ciklusa. U danima kada je žena fizički najspremnija za začeće i potencijalni partneri joj se čine primamljivijim. Takvi kandidati bi u drugim danima vjerovatno bili odbačeni kao neprihvatljivi za porodični život. Drugim riječima, gospodin pogrešni postaje gospodin pravi.

“Hormoni povezani sa plodnošću su glavni krivci za sve, zato pristajemo na seks i ljubav sa pogrešnima. Umjesto da ih posmatramo kao nepouzdane, što oni i jesu, odjednom nam se čini da su oni upravo naš pravi izbor, da baš takvog tražimo te da će se on pretvoriti u savršenog partnera, porodičnog čovjeka i oca”, kaže Kristina Durante, jedna od istraživačica.

Durante je napravila fiktivni online profil za susrete parova, odnosno profil zgodnog karizmatičnog skijaša i muškarca prosječnog izgleda, ali uspješnog računovođu. Pitala je mlade žene za kojeg od njih dvojice smatraju da je gospodin pravi. Žene su radile test dva puta, kada su im plodni dani bili u punom jeku i van plodnih dana.

Razultat ovog eksperimenta je takav da se mišljenje žena o računovođi nije promijenilo, ali je u plodnim danima skijaš dobio veće šanse. Durante, inače istraživačica sa Univerziteta u Texasu, kaže da se gospodin pogrešni odjednom pretvorio u onog pravog.