Ljubav i veze
0

Želite li uspješnu romansu budite iskreni prema sebi

Sarajevo-x.com
Želite li uspješnu ljubavnu vezu onda morate u potpunosti biti iskreni sami prema sebi, sugeriše nova studija.

Naučnici sa Univerziteta Ohio istraživali su koliko zapravo utjecaja na vezu ima ljudska sposobnost da se objektivno i jasno sagleda vlastito djelovanje, kao i ponašanje u interakciji sa drugim osobama.

Istraživanje je pokazalo da ukoliko ste iskreni prema sebi i vaša veza je uspješnija.

"Ako ste potpuno iskreni prema sebi onda za vas ne predstavlja problem 'gradnja' čvršće i intimnije veze“, kazala je naučnica Amy Brunell koja je vodila studiju.

U studiji su učestvovala 62 heteroseksualna para, a svi ispitanici su bili studenti. Studija je rađena dvije sedmice tokom koje su ispitanici popunjavali tri upitnika.

U prvom setu pitanja ispitivano je koliko su sudionici iskreni prema sebi.

Pokazalo se da muškarci i žene koji su iskreni prema sebi ponašaju se intimnije sa svojim partnerom, te je i odnos između takvih partnera bolji.

U drugoj fazi ispitanici su davali odgovora na pitanja o tome koliko su spremni da o svojim osjećajima razgovaraju sa partnerom i da li imaju neke tajne, dok su u trećoj fazi ispitanici odgovarali na pitanja o tome koliko su zapravo zadovoljni u trenutnoj vezi.

Studija je pokazala da muškarci koji su bili iskreniji prema sebi imaju partnerice koje znaju ocijeniti šta je dobro za vezu te se i ponašaju u skladu tome.