Ljubav i veze
94

Zašto žene varaju: Četiri osnovna razloga za nevjernost

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Možda mislite da žene ne varaju svoje partnere, ali prema istraživanju autora Garyja Neumana, skoro 39 posto žena bar je jednom učestvovalo u nečemu što se može nazvati varanjem.

Do tog je zaključka došao na osnovu istraživanja u kojem je učestvovalo blizu 400 žena, a kao glavni razlog takvog ponašanja Neuman ističe kombinaciju manjka emotivne i seksualne zadovoljenosti.

"Od tih žena sam naučio o kakvim se specifičnim bračnim problemima radilo, a koje bi muškarci mogli izbjeći i time smanjiti šanse za ženine vanbračne aktivnosti", rekao je Neuman dodavši da postoje razlozi u emotivnom, ali i seksualnom životu.

Emotivni problemi:

Vrijeme – žene koje provode više vremena sa svojim partnerima, odnosno one koje s njima dnevno imaju najmanje jedan 30-minutni neprekidni razgovor, rjeđe stupaju u zabranjene vode.

Poštovanje – Kod žena koje dnevno čuju najmanje dvije geste pažnje i poštovanja u vidu poruke, poziva, cvijeta ili bilo čega drugog, što pokazuje da ih partner cijeni, su drastično smanjene šanse za traženje sreće na drugim mjestima.

Slušanje – Od muškaraca se ne očekuje da budu advokati ili da daju savjete nego da svoju bolju polovicu saslušaju. Veoma je važno da žena u vezi ili braku osjeća kako je njen partner shvata i razumije njene probleme.

Seksualni problem:

Neuman ističe kako se u ovoj grupi krije samo jedna stavka, a to je manjak frekventnog seksa. Naime, žene koje imaju partnera koji im pruža česta seksualna iskustva manje su sklone varanju. Autor smatra da se žene koje imaju seks najmanje deset puta mjesečno mogu smatrati sretnima u vezi ili braku.