Krivi su hormoni
0

Zaljubljeni teže prepoznaju ukuse

SRNA
Zaljubljeni teže prepoznaju ukuse nego parovi koji su dugo u vezi ili samci.

Slatko, slano, gorko ili ljuto? Tek zaljubljeni te ukuse teže primjećuju, a glavni krivci su hormoni, ističu naučnici.

Kod tek zaljubljenih ljudi tijelo se nalazi u vanrednom stanju. "Svježa zaljubljenost" utiče na ukus slanog, slatkog, ljutog i gorkog. Hormoni su uključeni u sve vrste tjelesnih funkcija, na primjer, učestvuju i u funkcionisanju metabolizma, imunog sistema ili na sklonost stresu.

Izmijenjenu percepciju kod tek zaljubljenih naučnici su provjerili na 46 osoba. Osim tek zaljubljenih, kao kontrolne grupe u istraživanju, učestvovali su i samci, kao i osobe koje su već duže vrijeme u vezi.

Prije početka istraživanja u izboru osoba naučnicima je pomogao psihološki test koji su 1986. godine napravile Ellen Hatfield i Susan Spenser.

U upitniku je trebalo navesti, na primjer, koliko ispitanici često misle na svog partnera ili koliko im on ili ona nedostaje. Nakon testa zavedeni su u grupu tek zaljubljenih ili u neku od kontrolnih grupa.

Tokom testa svi ispitanici morali su da probaju i pomirišu, i ostave nakon toga uzorak pljuvačke. Da bi, pri tome, mogli da utvrde promjene u tijelu, naučnici su za takozvane biomarkere uzeli hormone oksitocin i testosteron.

Rezultati testa pokazali su da je nivo oksitocina zaista uticao na granicu osjetljivosti svježe zaljubljenih osoba - kad je riječ o ukusu. Oksitocin je poznat i kao hormon ljubavi, jer se dovodi u vezu sa ljubavnim osjećanjima.

I status veze utiče na taj hormon, kako su dokazali rezultati studije, jer i kod muškaraca i žena koji su duže u vezi utvrđen veći nivo oksitocina u pljuvački nego kod grupe samaca.

Hormonalne nestabilnosti djeluju ne samo na čulo ukusa kod svježe zaljubljenih ljudim već i kod onih koji upražnjavaju ekstremne sportove ili kod ljudi koji su pod velikih stresom.