Najromantičniji dan u godini
0

Zaljubljeni, sretno Valentinovo!

Sarajevo-x.com
Valentinovo, odnosno 14. februar, smatra se praznikom zaljubljenih i jednim od najromantičnijih dana u godini. I dok neki tvrde da je ovaj dan produkt potrošačkog društva, odnosno komercijaliziran dan, drugi, uglavnom oni zaljubljeni, uživaju u njemu.

Na Dan zaljubljenih mladići i djevojke se trude da pronađu savršen poklon za partnera. Naravno, to nije baš tako jednostavno. Supermarketi i ulični prodavači na ovaj dan uglavnom nude igračke u obliku srca, plišane medvjediće, cvijeće, diplome za najboljeg dečka ili djevojku. Međutim, oni bez ideje i mnogo vremena za osmišljavanje i traganje za idealnim poklonom odlučuju se i za takve darove kojima će iskazati ljubav.

Na listi "šta pokloniti za Valentinovo" sve češće su i poklon-bonovi, seksi donje rublje, CD sa zajedničkim pjesmama ili fotoalbum, nakit, kozmetički preparati...

No, pravi dar za Valentinovo uopće ne mora biti kupljen i umotan u jedan od onih papira sa srcima.

Ljubav u vezi je neophodno iskazivati svaki dan. Ljubav je emocija koja "pokreće svijet i u život vraća. Liječi, krijepi, oplemenjuje. Ne priznaje zakone, norme i regule. Jedino je ljubav moćna, moćnija i od vremena i smrti..."

Stoga, partneru na ovaj dan možete napisati nekoliko ljubavnih stihova ili ga usrećiti odvojivši vrijeme koje ćete provesti sami, uživajući u romantici, prisjećajući se najljepših trenutaka veze ili gledajući vama najdraži film.

Inače, Dan zaljubljenih obilježava se u brojnim kulturama. Postoji više predanja o historiji ovog praznika, ali najčešće se spominje priča o svećeniku Valentinu iz Rima koji se usprotivio vladaru Klaudiju II. Naime, vladar je zabranio vojnicima ženidbu kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće te potakao želju i volju za odlaskom u rat.

No, svećenik Valentin se oglušio na tu odluku i potajno sklapao brakove između zaljubljenih parova. Kada je otkriven, osuđen je na smrt te je pogubljen 14. februara.

Valentinovo se masovno počelo obilježavati u 19. stoljeću. Ljubavnici su jedni drugima slali čestitke, cvijeće, bombonjere, no osamdesetih godina prošlog stoljeća draguljari su vidjeli svoju priliku za zaradu u tom prazniku i počeli promovisati darivanje skupog nakita.

Valentinovo danas zaista donosi ogromnu zaradu, ali, uprkos komercijalizaciji, ovaj praznik se i dalje smatra praznikom ljubavi.

Svim zaljubljenima želimo da uživaju u ovom danu, a onima koji nisu, da što prije pronađu svoju srodnu dušu.