Američka studija
0

Zaboravite skupe parfeme, muškarce privlači prirodni miris

Sarajevo-x.com
Ako želite zavesti svog dečka iz snova onda zaboravite na skupe i seksi parfeme, jer prirodni miris je taj koji privlači muškarca, tvrde američki naučnici koji su nedavno proveli istraživanje.

Istraživanje je potvrdilo da se kod muškaraca razina testosterona povećava kada osjete prirodni ženski miris, naročito kada je žena u plodnim danima.

U istraživanju koje je objavljeno u magazinu "Psychological Science" učestvovalo je preko 70 ispitanika.

Ženama su date majice koje su nosile tri noći tokom različitih faza menstrualnog ciklusa, a kasnije su te majice date muškim ispitanicima u dobi od 18 do 23 godine kojima je testirana razina testosterona prije no što pomirišu majice i nakon obavljenog eksperimenta.

Studija je pokazala da je najveća razina testisterona uočena kod ispitanika koji su mirisali majicu koju je žena nosila u plodnim danima.

Također, ispitanici su morali odgovarati i na pitanje koji je miris najljepši, te se ispostavilo da je najugodniji i najsenzitivniji miris upravo one majice koju su žene nosile tokom plodnih dana.

"Ova studija je prvi dokaz da muškarci pozitivno reaguju kada je žena plodna. Drugim riječima, kada osjete prirodni miris plodne žene kod muškaraca se povećava razina testosterona i samim time oni drugačije počinju reagovati", kazao je dr. Saul Miller sa Univerziteta u Floridi, koji je predvodio studiju, prenosi britanski Daily Mail.