Poslušajte naučnike
0

Za sretan brak izaberite pametniju i mlađu ženu

Sarajevo-x.com
Naučnici su otkrili tajnu sretnog braka. Ključno je da izaberete suprugu koja je pametnija od vas i barem pet godina mlađa, poručili su svim muškarcima koji se planiraju ženiti.

Istraživanjem je utvrđeno da ovakva kombinacija ima najveće šanse za uspjehom, posebno ako nijedno od supružnika nije prethodno bilo udato, javlja BBC.

Iz ovog zaključka slijedi da bi sretnu budućnost mogli doživjeti slavna pop pjevačica Beyonce Knowles (28) i njen suprug reper Jay-Z (39).

Rezultati studije objavljeni su u magazinu European Journal of Operational Research. Za njene potrebe intervjuisano je 1.000 parova koji su bili vjenčani ili u ozbiljnoj vezi. Pet godina kasnije ponovo su pozivani na ispitivanje kako bi se utvrdilo čiji brak je potrajao.

Utvrđeno je da u slučajevima kada su supruge pet ili više godina starije od muževa imaju tri puta veće šanse da se suoče sa brakorazvodnom parnicom u odnosu na one parove koji su generacija.

U suprotnim slučajevima, kada je suprug stariji od svoje izabranice, šanse za sretnom zajedničkom budućnošću su sve veće.

Ako se jedno od supružnika već suočilo sa razvodom, brak će biti labilniji od slučaja kad su oboje već bili u braku koji nije uspio.

Doktor Emmanuel Fragniere i kolege upozoravaju da i muškarci i žene partnere biraju "na bazi ljubavi, fizičke privlačnosti, sličnih ukusa, uvjerenja i stavova, te ako dijele iste vrijednosti."

Isto tako u izbor se upliću "objektivni faktori", poput starosti, obrazovanja i kulturnih korijena koji "mogu pomoći smanjenju broja razvoda".