Ljubav i veze
61

Vjenčanje aktivista u Preševu: Upoznali se pružajući pomoć izbjeglicama s Bliskog istoka

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Diana iz Švicarske i Adis iz Slovenije upoznali su se prilikom pružanja pomoći izbjeglicama s Bliskog istoka, a nakon nekog vremena poznanstva vjenčali su se u Preševu, u gradu gdje su prvi put izrazili bliskost.

Prvi put u životu su se sreli u Hrvatskoj, u Babskoj, međutim zbog Dianinog puta u Preševo, gdje se priključila mnogim drugim aktivistima iz cijelog svijeta u pružanju pomoći izbjeglicama, rastali su se samo dan nakon što su se upoznali.

Nedugo za Dianom, u Preševo se uputio i Adis Imamović i njihovo druženje, koje je ubrzo preraslo u ljubav, nastavilo se u ovom gradu na jugu Srbije, u blizini granice s Makedonijom.

"Upoznali smo se na jednom štandu gdje smo pomagali izbjeglicama. Odlučili smo da se vjenčamo u Preševu, jer me je Adis upravo ovdje i zaprosio", rekla je mlada Diana Hood.

Vjenčanje para koje je spojila jedna od najvećih migracijskih svjetskih kriza, održano je u lokalnom kafiću u Preševu, a mladenci su željeli da ono bude jednostavno. Pripreme za početak zajedničkog života, Diana i Adis su izvršili u alternativnom prostoru blizu samog kafića.

"Kroz Preševo je prošlo 350 mladih iz cijelog svijeta koji su pomagali na zbrinjavanju izbjeglica. Jako smo srećni zbog ove svadbe, njihova ljubav je jako lijepa priča, a vjenčanje lijep događaj. Zaista smo srećni zbog toga", ispričao je Valon Arifi iz udruženja Mladi za izbjeglice u Preševu.

Svoj posao aktivista i pružanje pomoći izbjeglicama, kako su naveli Diana i Adis, nastavit će i nakon sklopljenog braka.