Ljubav i veze
0

Viši muškarci manje ljubomorni, žene prosječne visine najmanje ljubomorne

FENA
Što su viši, muškarci su manje ljubomorni, dok su najmanje ljubomorne žene prosječne visine, prema istraživanju objavljenom u Evolution and Human Behavior koje se našlo i u posljednjem broju britanskog časopisa New scientist.

Znanstvenici sveučilišta Groningen u Nizozemskoj i Valencia u Španjolskoj pitali su 549 muškaraca i žena da procijene koliko su ljubomorni i odrede koja ih karakteristika kod osoba njihovog spola najviše smeta. Viši muškarci su manje ljubomorni i voditelji istraživanja smatraju da s rastom raste i privlačnost, moć i ljubavna uspješnost.

Najmanje su ljubomorne žene prosječnog rasta jer su nadmoćne po zdravlju, plodnosti i popularnosti među muškarcima, prema ranijim istraživanjima o očuvanju vrste. One žene prosječnog rasta koje su suočene s fizički ili socijalno sigurnijim ženama postaju ljubomornije od ostalih jer osjećaju opasnost dominacije.

Jedno drugo istraživanje koje su proveli poljski znanstvenici sa sveučilišta u Wroclawu, koje je objavljeno u istom broju Evolution and Human Behavior bavi se utjecajem dužine nogu na fizičku privlačnost. Znanstvenici su 100 muškaraca i 118 žena ponudili sedam fotografija jednog muškarca i sedam jedne žene, sa skraćenim ili produženim nogama.

I ženama i muškarcima ja najmanje privlačna bila osoba nogu kraćih od prosječnih. Pokazalo se da se prekratke ili preduge noge doživljavaju kao osrednja biološka osobina, kao pokazatelj genetske bolesti, zdravstvenih problema ili slabog imunološkog sustava.