Istraživanje muškaraca
2

Višak testosterona odgovoran za nevjeru

Sarajevo-x.com
Muškarci s viškom testosterona težit će tome da imaju više žena, pokazuje novo istraživanje. Oni, također, posvećuju manje pažnje svojoj djeci.

Visoka razina testosterona povezana je s povećanom seksualnom aktivnošću, nevjernosti i bračnim konfliktima. Kakogod, nakon što muškarci postanu očevi, njihova tijela prirodno počnu proizvoditi manje ovog hormona.

"To je dobro za nas, jer se možemo prilagoditi društvenim izazovima vrlo brzo", New Scientist citira Alexanderu Alvargne, antropologinju na Univerzitetu u Montpellieru u Francuskoj i Univerzitetu u Sheffieldu u Velikoj Britaniji, a koja je zaslužna za ovu studiju.

U istraživanju provedenom među seljacima u Senegaleseu, naučnici su proučavali ulogu testosterona u partnerstvu i roditeljstvu. Alvergne je izmjerila razinu testosterona kod 21 muškarca, oca, a koji ima više žena s kojima prakticira seks, zatim kod 32 monogamna oca i 28 nevjenčanih muškaraca bez djece.

Ovi istraživači su pitali i njihove supruge koliko vremena i novca njihovi supruzi potroše na porodicu. Rezultat do kojeg su došli je da nije važno koliko muškarac žena ima, ali da očevi u prosjeku imaju niži nivo testosterona nego samci.

Istraživanje je također pokazalo da očevi, oni koji imaju nešto višu razinu testosterona, manje vremena provode družeći se sa svojom suprugom i djecom, kao i da muškarci ispod 50 godina, koji imaju više partnerica, proizvode u prosjeku više testosterona nego monogamni.

Prema Alvergne, stariji muškarci s više od jedne partnerice imaju manje ovog hormona od drugih muškaraca, iako zbog svog ugleda u selima imaju veće šanse da nađu više žena, piše Times of India.