Ljubav i veze
0

Valentinovo – šta ljubav ima s tim?

Sarajevo-x.com
Osam miliona Amerikanaca je priznalo da sami sebi šalju poklone za Dan zaljubljenih. Oni se možda osjećaju usamljeno i nevoljeno, ali ipak će dobiti nešto lijepo za poklon, piše Reuters.

Britanski ljubavnici izbjegavaju Pariz kao destinaciju za Valentinovo. Jedan od tri para koji izaberu francuski glavni grad za ljubavni odmor imaju veće šanse da će se posvađati od drugih parova.

Način na koji se ovaj dan proslavlja širom svijeta ne može biti različitiji.

Saudijska Arabija zabranila je prodaju crvenih ruža par dana prije Dana zaljubljenih. Nasilje u gradu Naivashi, koji je glavni centar za uzgajanje cvijeća u Keniji, prijetilo je da u potpunosti uništi industriju cvijeća par dana prije Valentinova, ali se uzgajivači nadaju da će šteta učinjena nemirima biti minimalna.

Ipak, holandska aukcionerska kuća FloraHolland i dalje očekuje velike prodaje cvijeća na ovaj veliki dan kada romantični osjećaji prevagnu nad brigom o svjetskoj ekonomiji.

Nekada je Valentinovo bilo jednostavno, ljudi su kupovali čokoladu, ruže ili dijamante za svoje voljene. Ali šta ako se dijamanti koriste za finansiranje ratova, zrna kakaa ubiru mala djeca koju iskorištavaju kao jeftinu radnu snagu, a ruže rastu u oblaku pesticida - pitanje je koje postavlja Reuters.

Većina ruža koja se prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama dolazi iz Južne Amerike, a njihovi uzgajivači koriste mnogo pesticida. Obala slonovače, koja uzgaja 40% svjetskog kakaa, poznata je po iskorištavanju djece kao radne snage, izvještava američki Odbor za ljudska prava. Dijamanti, poznati i kao krvavi dijamanti, iskopavaju se u neljudskim uvjetima, te se kasnije prodaju da bi se moglo kupiti oružje.