Ljubav i veze
1

Ugovoreni brakovi: Sve češća pojava

FENA
Grupa poslanika britanskog parlamenta koja se bavila istraživanjem problema ugovorenih brakova u Britaniji iznijela je strahovanja da je proteklih godina veliki broj djece širom zemlje ispisan iz redovnog školovanja upravo iz tog razloga.

Roditelji - pretežno djevojčica - iz manjinskih zajednica, u kojima su ugovoreni brakovi uobičajena pojava, svojoj djeci isprva počnu da zamjeraju što, prema njihovoj procjeni, usvajaju previše zapadnih vrijednosti.

Jedini "lijek" u takvom slučaju je, prema njihovim shvatanjima, stupanje u ugovoreni brak.

U rezultatima istrage parlamentarnog komiteta posvećene ovom problemu navodi se da su imena velikog broja djece, koja su mahom iz porodica useljenika iz Pakistana i Bangladeša, u proteklih nekoliko godina izbrisana sa školskih spiskova.

Pretpostavlja se da su mnogi među njima odvedeni u inozemstvo, gdje su pod prisilom stupili u ugovorene brakove. Samim Ali, koja je u svojim dvadesetim, za BBC je opisala šta je doživjela:

"Ispisali su me iz škole kada sam imala 12 godina i odveli me u Pakistan. Vratili su me nazad u Britaniju kada sam imala trinaest godina. Tada sam već bila trudna. Niko se iz vlasti, ni školskih ni pograničnih, nije ni zapitao šta se sa mnom u međuvremenu dešavalo", priča Samim.

Poslanici su u izvještaju naveli da će istraga o ugovorenim brakovima koja je, kako su naveli, do sada dala "šokantne rezultate", biti proširena.

Vezani članci