Istraživanje
0

Tinejdžerke masovno trpe seksualno napastvovanje

Sarajevo-x.com
Univerzitet u Bristolu objavio je šokantne podatke koji pokazuju da trećina djevojaka u tinejdžerkoj dobi prolazi kroz neki vid seksualnog uznemiravanja, a četvrtina ispitanica iskusilo je neku vrstu nasilja koju im je priredio partner.

Skoro 90 posto djevojaka između 13 i 17 godina bilo je intimno u vezama, a jedna od šest njih nagovarana je na seks. Jedna od šesnaest tinejdžerki silovana je.

Istraživanje je provedeno nad 1.400 djevojaka, a čak četvrtina njih priznala je da su trpjele psihičko nasilje koje uključuje primanje šamara ili batina. Ostale su ispričale da su ih uglavnom prisilili da se poljube ili diraju erogene zone, piše BBC.

"Bilo je šokantno uvidjeti da iskorištavanje i nasilje u vezama počinje tako rano", kaže profesor David Berridge. "Ovo je ozbiljan problem kojem vlast i profesija mora dati najviši prioritet".

Mnoge djevojke trpe ovakav teror iz straha ili krivice ili se boje da će izgubiti partnera.

Jedna od ispitanica je priznala: "Sa tim momkom sam bila samo sedam dana, ali pošto nisam željela imati seksualne odnose s njim, počeo me je tući."

Profesori ističu da je uloga roditelja ključna u obrazovanju djece da znaju šta ne smiju trpjeti, ali i u pružanju savjeta šta da rade u ovim i sličnim situacijama.