Rizik je sve manji
0

Sve više žena se odlučuje rađati u poznijim godinama

Sarajevo-x.com
Danas se način života umnogome promijenio kao i uloga žene u društvu i upravo to je jedan od razloga zašto se sve više žena diljem svijeta odlučuje za trudnoću u poznijim godinama života. Zahvaljujući medicini koja svakim danom sve više napreduje, žene koje se odluče pričekati s trudnoćom, u kasnim tridesetim ili pak četrdesetim godinama mogu roditi sasvim zdravo dijete s minimalnim rizikom, pišu britanski mediji.

Profesor Kypros Nicolaides je stručnjak iz oblasti prenatalne kirurgije i kako je kazao za britanski Telegraph danas se sve više žena odlučuje na kasnu trudnoću i to je kao epidemija, s obzirom da je 70-tih godina prošlog stoljeća procenat žena koje su rađale u poznijim godinama iznosio samo pet procenata, dok danas u evropskim zemljama taj procenat iznosi 20 ili 25.

No, s obzirom na veliki napredak koji je medicina postigla tokom ovih godina takve trudnoće više nisu rizične kao prije.

"Kod žena diljem svijeta postaje sve popularnije zamrzavanje jajnih stanica, kako bi odgodile majčinstvo", kazao je Nicolaides.

Ipak, nije sve ni tako jednostavno kada se odlučite za majčinstvo u poznijim godinama. Broj pobačaja je znatno veći kod starijih žena i bez obzira što mnoge od njih čak i u 40-tim godina života ostaju u dobroj formi bez ikakvih zdravstvenih poteškoća, produktivnost njihovih jajnih stanica opada.

Ipak, mnoge žene uspjevaju iznijeti trudnoću u poznijim godinama života čak i bez ikakve medicinske inetrvencije. I prema istraživanjima u posljednjih deset godina broj žena koje se odlučuju za trudnoću u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama se udvostručio.

"Postoji rizik da beba koju žene rode u kasnijim godinama života oboli od Downovog sindroma, ali zahvaljujući napretku medicine taj rizik je znantno smanjen", kazao je Nicolaides čija je baka rodila zdravo dijete čak u 53. godini života.

Zeta West koja u Velikoj Britaniji posjeduje kliniku za plodnost za britanski Telegraph je kazala kako mnoge žene u dobi od 40 pa čak i više godina dolaze na tretman, te uspjevaju zatrudniti prirodnim putem, pridržavajući se dijeta, vježbi, čuvanjem emocionalnog zdravlja i naravno uz redovan seks.

Donosimo i listu deset slavnih ličnosti koje su postale majke u poznijim godinama života:

1. Nicole Kidman je rodila zdravu bebu u svojoj 41. godini života.

2. Mariella Frostrup je rodila kćerkicu Molly Mae i Dannyja u ranim četrdesetim godinama.

3. Rachida Dati, bivša ministrica pravosuđa u vladi Nicolasa Sarkozyija u 43. godini je rodila zdravu bebu Zohrau. Ta vijest je izazvala burne reakcije i puno se pisalo o tome ko je ustvari otac male Zohrae, a ova majka se samo pet dana nakon poroda vratila na posao.

4. Halle Berry je prvo dijete rodila u 41. godini života.

5. Emma Thompson je dijete rodila u kasnim 40-tim godinama života.

6. Madonna je rodila sina Roccoa pet dana nakon što je navršila 42. godine.

7. Cherie Blair je četvrto dijete dobila u 45. godini života.

8. Holly Hunter je rodila blizance u 47. godini.

9. Supermodel Iman, žena Davida Bowiea, rodila je kćerku, Alexandriau, u 45. godini.

10.Susan Sarandon je drugog sina, Milesa Guthriea, rodila u 45. godini života.