Odlučno protivljenje
0

Stupanje u brak maloljetnica ne smije se pravdati religijom

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Povodom ubistva Velida Zahirovića zbog protivljenja sklapanju braka između njegove 12-godišnje kćerke i ubice 30-godišnjeg Smaje Abdurahmanovića, Agencija za ravnopravnost spolova BiH izražava odlučno protivljenje pokušajima uvođenja prakse sklapanja brakova između punoljetnih muškaraca i maloljetnih djevojčica, jer su to pojave pogubne po psihofizički razvoj maloljetnih djevojaka i razvoj društva u cjelini.

Prerani ulazak u brak, osobito maloljetnika, prema podacima i istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije ima negativne posljedice po zdravlje i obrazovanje žena. Posljedica toga je ograničenje ekonomske nezavisnosti, što dovodi do de facto nejednakosti između muškarca i žene na štetu žene te vrlo često i do nasilja nad ženom u takvom braku.

Preranim brakom uvjetovano je ograničenje razvoja sposobnosti i vještina smanjuje maloljetnim djevojkama mogućnost pristupa zaposlenju, što se negativno odražava na njihove porodice i zajednicu u kojoj žive.

Stupanjem u brak žena i muškarac preuzimaju veliku odgovornost, a prije napunjenih 18 godina života se ne može očekivati da žena i muškarac posjeduju nivo zrelosti i odgovornosti koji se od njih u braku zahtijeva. Ovo su i glavni razlozi zašto relevantni međunarodni i domaći pravni dokumenti iz ljudskih prava i ravnopravnosti spolova zahtijevaju da budući bračni partneri prilikom sklapanja braka imaju navršenih 18 godina života.

Tako odredbe Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAVV) ne dopuštaju državama strankama da daju dozvolu za sklapanje braka, odnosno da smatraju punovažnim brak između osoba koje nisu punoljetne, tj. koje nisu navršile 18 godina života.

Ove standarde usvajaju i bh. porodični zakoni koji reguliraju brak i bračne odnose u Bosni i Hercegovini.

Izuzeci od ovog principa koji postoje u bh. zakonodavstvu (tzv. dispenzacija - mogućnost da, uz odobrenje suda, maloljetnik koji je navršio 16 godina života sklopi brak) opravdani su. Međutim, oni s obzirom na navedene razloge trebaju i nadalje biti tretirani kao izuzeci, a nikako kao pravilo koje bi podržavalo praksu uvođenja brakova s maloljetnim djevojkama.

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine poziva sve nadležne institucije da poduzmu sve napore na sprječavanju i kažnjavanju ovakvih pojava u budućnosti, imajući u vidu da se ove pojave sve češće pokušavaju pravdati pozivanjem na religiju.

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine upućuje poseban apel vjerskim zajednicama da osude korištenje religije radi pravdanja ovakvih pojava.