Ljubav i veze
0

Strah od razvoda sprečava mlade ljude da ulaze u brak

Sarajevo-x.com
Strah od razvoda sprečava mnoge mlade ljude da se vjenčaju, pokazuje nova studija. Novo demografsko istraživanje otkriva da parovi ne stupaju u brak jer se boje razvoda, prenosi Telegraph.

Među ispitanim parovima koji žive zajedno, više od dvije trećine njih ne želi brak jer se boje društvenih, legalnih, emotivnih i ekonomskih posljedica potencijalnog razvoda.

Otprilike dvije trećine, tačnije 67 posto ispitanih odgovorili su da se brinu zbog razvoda.

Studija "Razvod: pogled iz perspektive radne klase", objavljena je u žurnalu Porodični odnosi. Autorica studije je studentica Dela Kusi Appouh, a mentorica je profesorica antropologije Sharon Sassler.

Ispitane žene koje imaju manje prihoda za vrijeme studija posebno su istakle da bi moglo biti teško izaći iz bračne zajednice ukoliko bi stvari krenule loše. Velika većina parova srednje klase koji žive zajedno obrazložili su svoje poglede na brak predstavivši ga kao komad papira.

Autorice studije se nadaju da će ovim istraživanjem pomoći bračnim savjetnicima da bolje savjetuju parove koji stupaju u brak ili razmišljaju o braku, kao i da otvoreno pričaju sa njima o razvodu.