Ljubav i veze
31

Šta je to ljubav: Trik biologije, bijeg od samoće ili potraga za smislom?

Klix.ba
Romantična ljubav je divna i očaravajuća pojava koja može da nas čini sretnim i nesretnim u isto vrijeme. Zašto ona postoji i kaje su hipoteze o njenoj stvarnoj ulozi.

Ukoliko ljubav ima smisao, nauka ga posmatra na jedan način, dok filozofija, očekivano, ima drugačiji pogled na stvar.

Profesor filozofije sa Univerziteta u Columbiji Skye C. Cleary iznio je u novom TED-Ed videu izložio je nekoliko osnovnih ideja o smislu ljubavi, a koje i dan danas imaju svoje vjerne zagovornike.

Prva je ona Platonova, vjerovatno najbajkovitija, ali koja ilustruje ideju kako je ljubav zapravo "ponovni pronalazak" izgubljenog dijela duše i tijela.

Njemački filozof Arthur Schopenhauer bio je bliži biološkom objašnjenju koje na neki način podupire i teorija evolucije. On je smatrao kako je ljubav zapravo samo okrutni trik prirode koji nas tjera na seks i odgoj djece.

Britanski filozof Bertrand Russell je smatrao kako ljubav predstavlja bijeg iz svakodnevne usamljenosti. Prema njemu, ljubav je alat kojim ljudi pobjeđuju strah od okrutnog svijeta.

Buda je smatrao kako romantična ljubav nije ništa drugo osim patnje koja nas dovodi u zabludu. Kako bi se riješili patnje koju ljubav donosi, Buda je predložio put ka nirvani koji bi nas doveo do potpunog mira i bezuslovnog saosjećanja sa svijetom.

Francuska filozofkinja Simone de Beauvoir je predložila možda i najvedriju definiciju ljubavi. One je smatrala kako je ljubav manifestacija želje da se povežemo sa drugom osobom sa kojom onda nalazimo životni smisao. S druge strane, de Beauvoir je mislila kako pretjerana ljubav koja vodi destrukciji mora biti zamijenjena autentičnom ljubavlju baziranoj na prijateljstvu.