Ljubav i veze
18

Sretan vam Dan zaljubljenih

Klix.ba
Valentinovo ili Dan zaljubljenih, uglavnom u zemljama zapada, obilježava se svakog 14. februara. Kako je zapravo došlo do toga i kako su zaljubljeni počeli slaviti ovaj dan?

Teorija o nastanku Valentinova u koju svi najviše vjeruju je to da je u starom Rimu, gdje se kršćanstvo tek pojavilo, postojao svećenik Valentin koji je vjenčavao mlade vojnike, uprkos zabrani cara Klaudija Gotskog.

Svećenik je vjenčanja obavljao bez obzira na carevu naredbu, ali su ga jednom prilikom caravi poslušnici uhvatili na djelu i bacili u tamnicu. Bilo je to 14. februara. Nakon toga su ga ubili, a ljudi su ga prozvali svecem.

Simbol Valentinova je naravno crveno srce, ali i Kupid, rimski bog ljubavi, koji se prikazuje poput čovjeka ili djeteta sa strijelom i lukom. To su ljubavne strelice koje gađaju svoje "žrtve".

Nešto manje lijepo objašnjenje kaže kako je Valentinovo zapravo samo produkt potrošačkog društva i ništa više. Ako nekoga volite, onda je to svaki dan, reći će mnogi.

U svakom slučaju, ukoliko slavite želimo vam sretno Valentinovo, budite veseli, zaljubljeni i slavite ljubav tokom cijele godine. I zapamtite, pokloni nemaju veze s tim.