Posrednici za bračnu sreću
0

'Speed date' susreti od sada i u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Klijenti su im mlade i usamljene osobe koje žele pronaći ljubav, životnog partnera ili prijatelja. Njihova misija je olakšati potragu za srodnom dušom onima koji se zbog bezbrojnih obaveza i ubrzanog tempa života ne stignu posvetiti svom emocionalnom životu.

Oni su relativno mlada agencija za bračno posredovanje i upoznavanje koja na osnovu očekivanja i želja klijenata daje direktne preporuke za upoznavanje dvije osoba i pruža priliku za upoznavanje na 'brzom sastanku', popularno zvanom "speed date“.

"Speed date je relativno novi način upoznavanja, nastao u Kaliforniji 1999. godine, a radi se večernjem izlasku, na kojem imate priliku upoznati i razgovarati sa deset osoba suprotnog spola. Cilj nam je da se, kada dođete na speed date, osjećate kao da ste došli na zabavu na kojoj nikoga ne poznajete, ali ste vrlo dobro došli", kaže Alma Skopljak iz agencije za bračno posredovanje i upoznavanje Kupid iz Sarajeva.

Kada se oglasi zvono za početak speed datea, počinje upoznavanje. Sa svakom osobom razgovarate po šest minuta. Nakon razgovora sa svim potencijalnim partnerima, u svom ocjenjivačkom listiću izrazite želju za ponovnim susretom sa osobom (ili više njih) koja je pobudila vaš interes. Na svakom speed dateu učestvuju osobe približno iste dobi i sličnih interesa, pa su mnogo veće šanse za upoznavanje srodne duše.

"Mnogi bi rekli da je šest minuta malo za upoznavanje, no istraživanja su pokazala da je to sasvim dovoljno vremena da se predstavite i procijenite da li sa svojim sugovornikom/com želite izaći na pravi romantični sastanak", ističe Alma.

S druge strane, ako vam se vaš sugovornik ne dopada i nemate zajedničke teme i interese i teško vam je uspostaviti komunikaciju, šest minuta će vrlo brzo proći. Za one malo manje komunikativne ili stidljivije učesnike, tu su koordinatori koji na suptilan način olakšavaju proces upoznavanja.

"Bitno je naglasiti da su svi rezultati ocjenjivanja, kao i imena i kontakt informacije učesnika strogo povjerljivi i tajni i dostupni jedino organizatoru. Ovakav pristup štiti pojedince od nelagode u kojoj bi se našli u slučaju direktnog odbijanja osobe koja im se ne dopada i zaštite privatnosti", naglašavaju iz agencije.

Svaki speed date održava se u veoma ugodnoj atmosferi jednog sarajevskog kluba, sa ličnim zaštitarom i gdje nema suvišnih posmatrača.

"Ovaj cjelovečernji izlazak je veoma zabavan, neopterećen i bez pritiska, jer za razliku od izlazaka u prenatrpane kafiće, ili mučnih sastanaka naslijepo, omogućava da, bez ikakve nelagode, priđete, upoznate se i razgovarate sa osobom koja vam se dopada, odnosno da isto tako, bez ikakve nelagode prekinete komunikaciju sa osobom koja vam se ne dopada", poručuje Alma Skopljak.

"Nema neugodnih situacija, jer svi su tu sa zajedničkim interesima – a to je upoznati potencijalnog partnera, pronaći ljubav i sklopiti nova prijateljstva. Ako je na prvi „klik“ interesovanje bilo obostrano, onda vas o tome i obavijestimo i dalje je na vama....", objašnjavaju iz agencije Kupid.