Ljubav i veze
0

SMS novi alat za romansu

Sarajevo-x.com
SMS će sada postati novi alat za ljubav, umjesto dosad omiljenih e-mailova i telefonskih poziva, rezultati su istraživanja američkog Wireless Associationa. Amerikanci su, naime, prošle godine razmijenili čak 363 milijarde tekstualnih poruka, što je četiri puta više nego 2005. godine.

Princip ljudskog razumijevanja ljubavi, veza, izlazaka, čak i seksa mnogo se promijenio u zadnjih 10-ak godina. Nekada je bilo potrebno, bez obzira koliko romantični ili neromantični bili, u gore navedenim slučajevima izabranika/cu svog srca "imati" pred sobom i vidjeti ih uživo.

Novo doba razvoja tehnologije, e-mailova, internetskih chat soba i mobilne telefonije sve je promijenilo. Sada, umjesto da nekoga nazovete da mu kažete da ga volite ili to učinite na kafi, večeri ili gdje već, vrlo vjerovatno ćete pribjeći SMS porukama.

Danas se, prema mišljenju stručnjaka, umijeće zavođenja i izlazaka više ne svodi na to koliko dobro šaljete ili tumačite "male signale", već na to koliko brzo se vaši prsti pokreću dok panično kucate SMS-ove na svom mobilnom telefonu.

Ovaj novi obrt u čitavom procesu zvanom zavođenje navodi nas na razmišljanje o tome kakve su socijalne implikacije situacije "zovi i pričaj manje, a tipkaj više SMS-ova".

Istraživanje o tipkanju tekstualnih poruka pokazalo je da žene u čitavoj toj situaciji naginju emocijama, dok muškarci u SMS-anju vide način kako se lakše nositi sa ljubavnim vezama.

Međutim, kao i u stvarnom životu, SMS poruke, tj. tekst praćen blinkanjem na vašem mobitelu ili računaru, nisu garant dobrih vijesti.

Oba spola priznaju da koriste SMS kao vrlo efikasno sredstvo raskidanja ljubavnih veza "bez puno priče", međutim, istraživanja pokazuju da generalno muškarci više pribjegavaju ovom načinu raskida.

"Raskidanje veze i otkazivanje ljubavnih izlazaka nije nešto što se radi preko SMS poruka, to bi se trebalo raditi uživo", pojašnjava savjetnik za ljubavne veze i izlaske Dave Huggins.

Sa ekspanzijom ljubavi preko tekstualnih poruka i tradicionalna pravila o ljubavi i vezama su se uvelike promijenila.

Nekada su postojale igrice, u većini slučajeva bezazlene, koje čitav proces zavođenja i flertovanja i čine tako zabavnim, kao dileme poput ko će koga prvi nazvati i nakon koliko dugo vremena. Generalno, muškarci su obično ti koji telefoniraju ženama, a one onda nekoliko dana razmišljaju o tome kada i kako odgovoriti na poziv.

U novo doba lljubavnih veza preko SMS-ova i to se promijenilo, pa tako Huggins savjetuje da ukoliko pripadnici ljepšeg spola treba čitav dan da odgovori na poruku i muškarci onda trebaju sačekati dan da bi ženi na tu poruku odgovorili.

Nakon svega, postavlja se pitanje: "Koliko dugo će nam trebati da potpuno napustimo ideju izlaska iz kuće?".

Dosad smo putem računara našli način da svoje poslove prenesemo u kuću, kupujemo online, flertujemo i izjavljujemo ljubav preko SMS-ova, vodimo ljubav na chatu i svakim danom sve manje stvari radimo "licem u lice".

Nakon zabrinjavajućih rezultata raznih istraživanja, ne možemo a da se ne zapitamo šta se to desilo sa "Volim te" koje smo dosad izgovarali gledajući našeg odabranika/cu u oči, držeći ih za ruku šetajući na obali mora. Koliko još dok nam se ideja izlaska iz kuće za bilo šta učini sasvim suvišnom?