Ljubav i veze
1

Smiješni običaji na vjenčanjima

Sarajevo-x.com
Teško je izračunati koliko danas košta jedno prosječno vjenčanje i same pripreme za njega. Neke stvari postale su obavezna procedura, iako prilično bespotrebna i naporna, kako za goste, tako i za same mladence. Možda se nećete složiti sa svim navedenim, ali morate priznati da su mnoge od stavki prilično glup trend.

Bacanje stvari

Riža i konfeti su najpopularnije stvari koje se bacaju i na našim i vjenčanjima u drugim kulturama i tradicijama. Postavlja se pitanje koliko je ovo dobra ideja. Da li "tek vjenčani" trebaju po sebi imati komade hrane ili ukrasa do kraja ceremonije? Možda bi njih trebalo pitati šta misle o tome?

Momačko veče noć prije svadbe

Ovo je jedan od najglupljih običaja samim tim što je zadnje što mladoženji treba da bude neispavan i mamuran na vlastitom vjenčanju, prvenstveno zato što ga zasigurno čeka milion obaveza i veoma dug dan. Također, nijednoj mladoj nije drago kad mladoženja svako malo ide u toalet da povraća. Jednostavno, priredite to vikend prije i budite bez problema.

Red za čestitanje

Nakon što vas matičar i zvanično proglasi mužem i ženom, slijedi jedna od najgorih stvari - ljubljenje svih prisutnih redom. Vi samo stanete, pružite ruku, napućite usne i primorani ste poljubiti čak i po 200 zvanica, i to ne samo jednom! Ovo je izrazito gubljenje vremena. Neformalno prilaženje gostiju mladencima i razgovor kasnije u toku svadbe bio bi mnogo bolje rješenje.

Djeca koja nose cvijeće

Očekivati od djece da se ponašaju kako dolikuje u toku cijelog svadbe potpuna je glupost, posebno zato što su neka od njih mlađa i od četiri godine (što mlađi, to slađi!). Naravno da će im sve ubrzo dosaditi, da će se raspekmeziti i neće imati dovoljno snage da izdrže do kraja. Opterećenje za njih, njihove roditelje i sve druge. Sasvim suvišno, zar ne?

Darivanje mlade

Na nekim vjenčanjima, kad su svi već pomalo pripiti, zaustavlja se muzika i neko (najčešće kum ili kuma) glasno objavljuju da slijedi darivanje mlade. Jasno da je ovo osmišljeno samo kao način da se kod prisutnih izazove obaveza da mladoj (i mladoženji) kupe nešto vrijedno, što se onda daruje pred svima, dok blicaju fotoaparati i svi gledaju u koverte i druge poklone. Svi oni koji vam žele nešto kupiti, naći će vrijeme i način da vam to i uruče. Ovako im na sami spomen darivanja mlade pada mrak na oči jer znaju da će ih to dodatno koštati.

Mazanje lica mladenaca tortom

Moguće je da je ovaj gest i bio smiješan kad se neko prvi dosjetio i napravio ga. Međutim, očito se to mnogima svidjelo, pa je zamazivanje (pa čak i lizanje umazanog lica prepunog šminkeodmah potom) postalo nešto bez čega teško da prođe ijedna svadba. Samo je još ispijanje šampanjca s isprepletenim rukama iritantnije od ovog običaja.

Na kraju dana i nakon niza smiješnih i bespotrebnih procedura više je nego čudno očekivati da mladenci samu svadbu pamte kao divno iskustvo. Mnogi od njih na sve to pristaju baš zato što "svi to rade". Na drugoj strani, kršenje ovih nepisanih pravila može prouzrokovati da se osjećate izuzetno dobro.